Američané a Britové odsoudili včerejší ruský protisatelitní test rakety

Datum 16.11.2021

Stanice ISS. Zdroj: NASA

Test protisatelitní rakety, který včera Rusko provedlo, vytvořil na nízké oběžné dráze obrovské pole trosek, které ohrožuje Mezinárodní vesmírnou stanici a podle amerických představitelů bude po léta představovat nebezpečí pro další vesmírné aktivity.

Sedmičlenná posádka vesmírné stanice (4 z USA, 2 z Ruska a 1 z Německa) dostala pokyn, aby se po testu na dvě hodiny ukryla ve svých modulech zadokovaných k ISS, což je preventivní opatření umožňující rychlý únik, pokud by to bylo nutné, uvedla NASA.

Výzkumná laboratoř, která se pohybuje na oběžné dráze ve výšce asi 402 km nad Zemí, tak každých 90 minut prolétávala kolem shluku trosek nebo v jeho blízkosti, ale po třetím průletu specialisté NASA rozhodli, že návrat posádky do nitra stanice je již bezpečný, uvedla agentura.

Podle NASA bylo posádce rovněž nařízeno, aby prozatím uzavřela průlezy do několika modulů Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

“NASA bude v nadcházejících dnech pokračovat v monitorování trosek, aby zajistila bezpečnost naší posádky na oběžné dráze,” uvedl v prohlášení šéf NASA Bill Nelson.

Podle odborníků představují zkoušky zbraní, které rozbíjejí satelity na oběžné dráze, vesmírné nebezpečí, protože vytvářejí mračna úlomků, které se mohou srazit s dalšími objekty a spustit řetězovou reakci projektilů po oběžné dráze Země. Ruská vesmírná agentura Roskosmos ve zprávě na Twitteru toto nebezpečí však bagatelizovala.

“Oběžná dráha objektu, který dnes donutil posádku přesunout se do kosmické lodi podle standardních postupů, se vzdálila od dráhy ISS,” uvedl Roskosmos na Twitteru. “Stanice se nachází v zelené zóně.”

Přímo naváděná protisatelitní střela, kterou Rusko vypálilo do jedné ze svých družic, vytvořila více než 1 500 kusů “sledovatelného orbitálního odpadu” a pravděpodobně by řetezově dokázala vytvořit stovky tisíc menších úlomků, uvedlo v prohlášení americké vesmírné velitelství.

Ruský test odsoudila kromě Spojených států také Británie. „Tento ničivý ruský test rakety proti satelitu ukazuje na naprostý nezájem o bezpečnost a udržitelnost vesmíru,“ uvedl britský ministr obrany Ben Wallace v příspěvku, který zveřejnilo ministerstvo obrany na Twitteru.

Rusko však není první zemí, která provádí testy protisatelittních raket ve vesmíru. První provedly Spojené státy už v roce 1959, kdy byly satelity nové a na oběžné dráze spíše vzácností. V roce 2007 provedla Čína svůj test protisatelitní rakety a v roce 2019 Indie sestřelila jeden ze svých satelitů na nízké oběžné dráze pomocí rakety země-vesmír.

Tyto testy vyvolávají otázky ohledně dlouhodobé udržitelnosti vesmírných operací, které jsou zásadní pro obrovskou škálu komerčních aktivit, od telekomunikací a předpovědi počasí až po bankovnictví a služby GPS.

Richard Pappen
zdroj: NASA

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář