Ceny plynu porostou, protože Německo pozastavilo schválení plynovodu Nord Stream 2

Datum 17.11.2021

Foto: Free Russia Foundation

Ceny zemního plynu v Evropě v úterý prudce vzrostly poté, co Německo potvrdilo, že pozastavilo proces certifikace nového kontroverzního ruského plynovodu Nord Stream 2.

Německý regulátor energetického trhu ve svém prohlášení uvedl, že nemůže společnost Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, certifikovat jako nezávislého provozovatele, protože společnost sídlí ve Švýcarsku, nikoliv v Německu. Plynovod je už hotov, k zahájení provozu ale ještě potřebuje získat v Německu certifikát. A bez schválení úřadu dodávky plynovodem Nord Stream 2 na německý trh nesmějí. Dodavateli by hrozila velká pokuta.

“Po důkladném prozkoumání dokumentace dospěl [regulátor] k závěru, že provozovatele plynovodu Nord Stream 2 by bylo možné certifikovat pouze v případě, že by tento provozovatel byl organizován v právní formě podle německého práva,” dodal.

Ceny evropských futures kontraktů na plyn vzrostly o 10 %, což ještě zvýšilo bolest podniků a domácností, které již nyní platí za energie mnohem vyšší účty než vloni. Přední obchodníci s energií varovali před rizikem výpadků dodávek elektřiny v Evropě v případě chladnější zimy, než je průměr.

Rozhodnutí Německa přichází v době rostoucího napětí mezi Evropskou unií a Ruskem kvůli Ukrajině a migrační krizi na bělorusko-polské hranici.
Evropská unie odebírá přibližně 40 % zemního plynu z Ruska. Plynovod Nord Stream 2, který obchází Ukrajinu a spojuje Rusko přímo s Německem, byl dokončen v září navzdory dlouholetému odporu zemí včetně Spojených států, které varovaly, že posílí vliv Moskvy v Evropě.

Britský premiér Boris Johnson v pondělí prohlásil, že Evropská unie stojí před “volbou” mezi podporou Ukrajiny a schválením plynovodu Nord Stream 2. Ukrajina pochopitelně uvítala rozhodnutí Německa pozastavit schvalovací proces. Vyzvala však Západ, aby nenaletěl na to, co označuje za “triky Gazpromu” při oznámení vzniku německé dceřiné společnosti.

“Doufáme, že si naši (evropští) přátelé uvědomí, že brzy přijde volba mezi tím, zda do nových obřích plynovodů přivádět stále více ruského plynu, nebo se postavit za Ukrajinu a hájit věc míru a stability,” řekl Johnson v projevu v Londýně.

Projekt Nord Stream 2 prosadila odcházející kancléřka Angela Merkelová (CDU), která zůstává ve funkci do doby, než vznikne nová koalice. Zastáncem tohoto projektu je i možný příští kancléř Olaf Scholz (SPD). Přestože součástí nového kabinetu budou možná i Zelení, kteří mají proti tomuto projekt velké výhrady, bylo by podle agentury Reuters pro novou vládu velmi obtížné jej zvrátit.

Nord Stream 2 AG je společnost založená za účelem plánování, výstavby a následného provozu plynovodu Nord Stream 2. Společnost sídlí ve švýcarském Zugu a vlastní ji společnost Gazprom international projects LLC, dceřiná společnost PJSC Gazprom.

René Pajurek

Napsat komentář