Za měsíc vynese Ariane 5 největší vesmírný teleskop

Datum 18.11.2021

Po Dopravení Jamese Webba na místo startu v Kourou ve Francouzské Guyaně se technici rychle pustili do vybalování, čištění a přípravy vesmírného dalekohledu na jeho cestu do vesmíru. Foto: NASA/Chris Gunn

Začátkem listopadu, když vesmírný dalekohled James Webb bezpečně dorazil na místo startu ve Francouzské Guyaně na severovýchodním pobřeží Jižní Ameriky, začaly technické týmy provádět poslední přípravné práce před startem, který se má uskutečnit ode dneška přesně za měsíc – 18. prosince 2021.

Poté, co Webb dorazil do čistých prostor Arianespace ve Francouzské Guyaně, technici prověřili, zda tato vesmírná observatoř po své cestě dlouhé téměř deset tisíc kilometrů nebyla nijak kontaminovaná. Poté inženýři provedli závěrečnou sadu elektrických a funkčních testů a zkontrolovali také mechanickou konfiguraci.

Devětadvacet dní po startu bude zásadních. Tisíce součástek musí pracovat správně a v předem dané posloupnosti, aby se James Webb rozložil a dostal do konečné konfigurace.
Zdroj: NASA Goddard Space Flight Center/Michael McClare

Vyškolená posádka ve speciálních ochranných oblecích již zahájila dvoutýdenní proces nakládání sondy palivem hydrazinem a okysličovadlem tetraoxidem dusíku, které bude potřebovat k pohonu raketových motorů pro udržení své oběžné dráhy.

Poté se Webb přesune do nedaleké budovy kde se umístí do rakety Ariane 5. V tomto okamžiku bude Webb téměř připraven ke startu z evropského kosmodromu, známého také jako Guyanské kosmické středisko (CSG).

Raketa Ariane pak vyjede na startovací rampu několik dní před startem. Inženýři monitorují raketu prostřednictvím elektrických spojů vedoucích z řídicí místnosti užitečného zatížení na startovací rampu přes spojovací kabel připojený k raketě, který se při startu oddělí.

Několik hodin před startem je raketa naplněna palivem v podobě kapalného vodíku a okysličovadlem v podobě kapalného kyslíku. Asi půl hodiny před startem přepnou inženýři v řídicí místnosti užitečného zatížení kosmickou loď z vnějšího elektrického napájení na palubní baterii.

Webbův start bude pro NASA a její partnery, Evropskou kosmickou agenturu (ESA) a Kanadskou kosmickou agenturu (CSA), klíčovým okamžikem, ale je to jen začátek. Následujících 29 dní bude jak vzrušujících, tak i strastiplných. Tisíce dílů musí pracovat správně a v posloupnosti, aby se James Webb rozložil a dostal do konečné konfigurace, a to vše při samotném letu vesmírem k cíli vzdálenému přes milion kilometrů.

Richard Pappen
zdroj: NASA

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář