Čínský test hypersonické rakety se významově blíží “vypuštění Sputniku”, říká americký generál

Datum 21.11.2021

Foto: Xinhua News Agency

Čína nedávno provedla “velmi znepokojivý” test hypersonického zbraňového systému, který je součástí jejího agresivního pokroku v oblasti vesmírných a vojenských technologií, potvrdil nejvyšší americký vojenský důstojník.

Generál Mark Milley, předseda sboru náčelníků štábů, byl prvním představitelem Pentagonu, který potvrdil povahu letošního testu čínské armády, o němž se psalo jako o hypersonické zbrani schopné jaderných zbraní, která byla vypuštěna do vesmíru a obíhala Zemi, než znovu vstoupila do atmosféry a sklouzla ke svému cíli v Číně.

Milley uvedl, že nemůže hovořit o podrobnostech, protože se jedná o tajné zpravodajské informace. Uvedl, že Spojené státy rovněž pracují na hypersonických zbraních, k jejichž klíčovým vlastnostem patří trajektorie letu, rychlost a manévrovatelnost, díky nimž jsou schopny vyhnout se systémům včasného varování, které jsou součástí americké protiraketové obrany. USA dosud neprovedly test hypersonické zbraně, jakého podle Milleyho dosáhla Čína.

“To, co jsme viděli, byla velmi významná událost testu hypersonického zbraňového systému, a to je velmi znepokojující,” řekl Milley televizi Bloomberg. “Myslím, že jsem v některých novinách viděl, že použili termín moment Sputniku,” dodal. “Nevím, jestli je to úplně moment Sputniku, ale myslím, že je to k němu velmi blízko. Takže je to velmi významná technologická událost, ke které došlo, nebo test, který provedli Číňané. A to nás všechny zajímá.”

Vypuštění družice Sputnik Sovětským svazem v roce 1957 ohromilo svět a posílilo obavy USA, že technologicky zaostávají ve stále se zrychlujících závodech ve zbrojení v raných fázích jaderného věku.

Richard Pappen,
zdroj: The Guardian

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář