Americká armáda vyvíjí 300kW laserový systém protivzdušné obrany

Datum 28.11.2021

Americká armáda vyvíjí 300kW laserový systém protivzdušné obrany. Foto: General Atomics

Americká armáda zadala týmu, jehož součástí je i společnost Boeing a General Atomics, zakázku na stavbu prototypu 300kilowattové laserové zbraně pro americkou armádu. Svůj záměr oznámila minulý měsíc. Pokud bude toto dělo úspěšně vyvinuto, bude dostatečně výkonné k ničení celé řady objektů, od malých bezpilotních letounů až po létající rakety.

Armáda “předvede” tento projekt někdy v příštím roce. Prototyp bude “produkovat větší smrtící výkon než cokoli, co bylo doposud použito”, uvedla společnost General Atomics Electromagnetic Systems, která na projektu pracuje. “Tato technologie představuje skokovou schopnost protivzdušné a protiraketové obrany, která je nezbytná pro podporu modernizačních snah armády a porážku hrozeb nové generace ve vícedoménovém bojovém prostoru.”

I když se jedná pouze o demonstraci, systém představuje významný pokrok oproti laserům, které měla armáda k dispozici v minulosti. Již v roce 2014 nasadilo americké námořnictvo experimentální laserový zbraňový systém (LaWS) na lodi USS Ponce. Tento systém údajně dokázal vyzařovat paprsek o výkonu 30 kilowattů, takže se hodil především k sestřelování bezpilotních letounů a jiných malých dronů. Podle časopisu New Scientist by 300kilowattový laser mohl potenciálně sestřelovat rakety, kromě toho i drony, vrtulníky a dokonce i letadla. Oznámení přichází v době, kdy se po úspěšném čínském pokusu s hypersonickou střelou zintenzivňují celosvětové závody ve zbrojení.

Richard Pappen
zdroj: The Defense Post

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář