Avacom nejsou „jen“ baterie

Datum 07.12.2021

Foto: Avacom

Víte o tom, že v Česku existuje firma, která nabízí takto široké portfolio zakázkové výroby v oblasti baterií a jejich nabíjení? Tady je pár informací o společnosti AVACOM s.r.o.

Repase baterií

Repase je ekonomický a ekologický způsob, jak renovovat vaše staré baterie. Ve firmě Avacom rozeberou původní baterii a nahradí všechny staré články za nové, při zachování původního plastového pouzdra.

Co tím získáte?

Vaše stará baterie dosáhne parametrů nové za nižší náklady s možností navýšení původní kapacity.
Budete mít nové články předních výrobců Panasonic, Samsung nebo AVACOM. Zároveň získáte záruční lhůtu 6 měsíců na pokles kapacity a 24 měsíců na elektroniku a články. Pro zákazníky jsou poskytovány množstevní a velkoobchodní slevy i ekologická likvidace ve sběrném systému ECOBAT.

Jaké baterie je možné repasovat?

AVACOM je schopen repasovat téměř jakékoliv baterie používané v aku nářadí, nouzovém osvětlení, vysavačích, záložních zdrojích UPS, zdravotní technice, geodetických a měřicích přístrojích.
Ale taky v přístrojích foto a video, ve čtečkách a skenerech čárových kódů, holicích strojcích, golfových vozících, bezdrátových telefonech, ručních a potápěčských svítilnách, airsoftových zbraních, elektrokolech…

Kolik vás to bude stát?

Veškeré informace, potřebné k určení typu, napětí i kapacity, naleznete na své baterii. Nominální napětí baterie může být uvedeno odlišně, než je v ceníku na stránkách www.avacom.cz. Kapacitu baterie je ve většině případů možno navýšit – tzn. například do baterie o kapacitě 1,7 Ah lze vložit články 2,5 Ah, čímž se prodlouží její výdrž. S výběrem vhodné baterie a kapacity vám rádi v AVACOMu poradí. Baterie můžete přinést na jakoukoliv pobočku, případně zaslat na adresu Zborovská 41, Praha 5, 150 00, spolu s průvodním dopisem, ve kterém uveďte vaše požadavky a zpětný kontakt na vás. Bližší informace o repasích baterií zís-káte na telefonním čísle: 257 322 721 nebo na e-mailu: zborovska@avacom.cz.

Zakázková výroba akupacků Li-Ion|Ni-MH|Ni-Cd

Dalším odvětvím je zakázková výroba Li-Ion, Ni-MH, Ni-Cd a akupacků, dle požadavků zákazníka. Zaměstnanci dokáží pomoci s návrhem a doporučit vhodnou variantu článků pro konkrétní aplikaci.
U vícečlánkových Li-Ion baterií je možné akupacky osadit řídicí elektronikou (balanční), která kontroluje jednotlivé větve baterie, zabraňuje rozkolísání napětí na jednotlivých větvích a chrání proti přebití nebo zkratu. K dispozici jsou články pro různé oblasti použití – pro vysoké proudové zatížení, vysokokapacitní, pro běžné použití apod. Ke všem druhům akupacků lze dodat nabíječky.

Zakázková výroba a repase nabíječek

Společnost AVACOM nabízí také nabíječky pro Li-Ion od 3,7 do 48V a Ni-MH od 6 do 24V. Pokud repasuje vaši nabíječku, využije mechanické části, tedy původní case a patici baterie a připojí novou elektroniku, která řídí nabíjení baterie.

Baterie pro nouzová světla

Firma používá speciálně vyvinuté články série SAFT VNT High Temperature Series – vysokoteplotní s inovovanou elektrodou, navržené pro aplikace, kde je požadováno trvalé dobíjení (C/20) po dobu minimálně 4 let v prostředí s vysokou okolní teplotou nad 40 °C.
Baterie pro systémy nouzového osvětlení vyrábí na zakázku dle dodaných vzorků, fotografií nebo návrhů. Vývody je možné ponechat prosté nebo osadit konektorem dle konkrétního modelu svítidla.
Vyrábí baterie pro systémy nouzového osvětlení mnoha výrobců, např.: Modus, EATON, Iverlux, LEDMED, Legrand, Panlux, Schneider, TREVOS a dalších.

Měření a testování baterií

Ve firmě provádí i testování a měření parametrů baterií, kapacitu, vnitřní odpor, dokáží ověřit funkce řídicí elektroniky u Li-Ion baterií, apod. Kompletní test baterií je AVACOM schopen provádět v rozsahu 1V – 36V a kapacit až 400Ah.

Systémy trvalého napájení

Na společnost se můžete obrátit i kvůli návrhu a výroby systému trvalého napájení přístrojů, jako jsou např. fotoaparáty, videokamery, různé druhy osvětlovací techniky, výpočetní techniky apod.
K těmto účelům slouží akumulátorový zdroj, který může být sestaven z baterií typu Pb, Li-Ion nebo Li-FePO4, může být vybaven měničem na příslušné napětí, včetně indikátorů stupně nabití.
Kapacitu je možno volit libovolně, podle provozních potřeb zařízení.

Power Boxy

Zakázková výroba se zabývá rovněž vývojem přenosných napájecích zdrojů s vysokou kapacitou až 1000 Wh. Zdroje lze osadit libovolnými vstupními a výstupními konektory:

  • USB výstupy s podporou rychlonabíjení
  • cigaretové autozásuvky
  • konektory XLR
  • souosé napájecí konektory.

Power Boxy jsou vhodné zejména tam, kde je potřeba větší zásoby energie na dlouhou dobu, pro různé expedice a pobyty v přírodě bez možnosti přístupu k elektrické síti.

3D tisk ve společnosti AVACOM

Za pomoci 3D tisku provádí výrobu bateriových pouzder, držáků, konektorů a dalšího příslušenství k akumulátorům. Dokáže tisknout z široké palety plastových a kompozitních materiálů, například:

  • PET (Polyethylentereftalát) – pevný a houževnatý materiál s dobrou tepelnou stálostí. Díky malému smrštění při tisku je vhodný pro tisk velkých objektů.
  • PLA (polymléčná kyselina) – biologicky odbouratelný materiál, vhodný pro tisk velkých objektů a tvoří velmi pěkné pohledové hrany. Tepelná stálost do 60 °C.

Nabízí také zakázkovou malosériovou výrobu 3D tisků dle dodaných podkladů v digitální podobě. Firma je schopna také vytvořit 3D model na základě výkresu, případně vzorového kusu.

Max. velikost výtisku je 25 x 21 x 21 cm.

Petr Mašek

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář