SKINTOP® – značka s kvalitou švýcarských hodinek

Datum 07.12.2021

Budova výroby vývodek SKINTOP ve Švýcarsku. Foto: Lapp

Kabelová vývodka SKINTOP® se poprvé objevila na trhu v roce 1977 a od té doby prošla postupným vývojem i značným rozšířením portfolia. Vývodky jsou považovány za běžný sortiment pro stavbu rozvaděčů, strojů a zařízení v jakémkoliv odvětví a jejich funkce je často podceňována navzdory faktu, že jejich vlastnosti jsou velmi důležité pro správný provoz celého zařízení. Pro výrobu vývodek SKINTOP® byla vybrána země, která je známá svou kvalitou a precizností při výrobě. 

Kabelová vývodka jako taková je součást, která musí dle normy IEC 62444 zajistit současně jak odlehčení tahu kabelu, tak i utěsnění proti vnikající vodě a prachu. Odlehčení tahu slouží k zabránění nechtěnému vytržení kabelu ze zařízení a tím poškození funkce celého stroje, v horším případě nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Správné utěsnění je důležité pro bezpečný provoz daného zařízení. K tomu patří ještě celá řada kritérií, které musí vývodky splňovat, například odolnost proti nárazu za studena, odolnost proti zkrutu a velký rozsah sevření.

Plastové vývodky SKINTOP® jsou navíc vybaveny patentovanou ochranou proti vibracím. Tuto ochranu tvoří speciální drážky na vnitřní straně kloboukové matice, které zabrání při vibracích stroje samovolnému uvolnění matice a tím nesprávné funkci kabelové vývodky. Tato úprava vypadá velmi jednoduše, nicméně konstrukce potřebného vstřikovacího nástroje je mnohem náročnější a složitější. Tyto plastové vývodky splňují krytí IP68 5 barů, což představuje výšku 50 m vodního sloupce, kovové dokonce 10 barů = 100 m.

Požadované vlastnosti vývodky:
Odlehčení tahuStupeň krytí dle IEC 60529
Velký rozsah sevřeníElektrická kompatibilita
Odolnost proti zkutuDlouhá životnost
Odolnost proti nárazuUV odolnost

Každé odvětví, o d stavby klasických rozvaděčů, přes kolejová vozidla (provedení bez halogenů) až po potravinářský průmysl, má svá specifika a vývodky musí být navrženy a vyrobeny s důrazem na okolní podmínky konkrétních aplikací včetně dodržování příslušných předpisů, norem, certifikátů a typů materiálů.

Potravinářství

Foto: Lapp

Oproti standartním vývodkám pro průmyslové použití, u kterých jsou hlavní vlastnosti ochrana proti vniknutí tekutin a nečistot (např. IP68) a ochrana proti vytržení kabelu musí vývodky v potravinářství vykazovat ještě další vlastnosti: specifický materiál, který odpovídá požadavkům nezávadnosti dle standardu FDA, hladký povrch, který zabraňuje usazování nečistot a jejich snadné mytí a  odolnost proti dezinfekčním a čisticím prostředkům a tlakovému mytí dle IP69. Vývodky nesmí obsahovat žádné ostré hrany, záhyby, popřípadě dutiny, kde by se mohly usazovat nečistoty, které se nedají mechanicky odstranit.

Kolejová vozidla

Foto: Lapp

Zcela odlišné požadavky jsou kladeny na vývodky, které jsou určeny pro kolejová vozidla. Tam hraje významnou roli materiál, který musí splňovat minimální šíření plamene a být bez halogenů. Konkrétně musí splňovat normu DIN EN 45545-2. V případě požáru vagonů vlaku, metra nebo jiného kolejového vozidla je nejrizikovější právě tento parametr. Vývodky navržené v souladu s touto normou mohou v případě požáru zachránit životy cestujících.  Tato vývodka je opticky shodná se standartními vývodkami, použité materiály jsou však zcela odlišné.

Výbušné prostředí

Foto: Lapp

Další speciální aplikací je použití ve výbušném prostředí. Jedná se o prostředí, ve kterém vznikají takové směsi plynů, par, mlhy nebo prachu, které se za určitých provozních podmínek mohou vznítit nebo mohou explodovat. Tyto vývodky podléhají takzvané certifikaci „ATEX“ dle DIN EN 60079. Souvisí s ní také označování produktu, ve kterém je vždy odkazováno na příslušný certifikát.

Bezolovnaté provedení

Foto: Lapp

Nejnovější variantou vývodek SKINTOP® je bezolovnatá mosazná vývodka. Aktuálně platí dle směrnice RoHS výjimka, která umožnuje, aby bylo u mosazných vývodek množství olova do 4 %. Tato výjimka bude platná s největší pravděpodobností jen do konce roku 2022. Následně bude možné distribuovat vývodky pouze s nulovým obsahem olova. Toto provedení vyžaduje slitinu mosazi, která neobsahuje olovo.

Toto jsou pouze příklady různých aplikací a jejich požadavků. Pro každý obor je nezbytné zohlednit specifické parametry. Návrh, konstrukce, výběr materiálu, testování a výroba kabelových vývodek je složitý proces, který vyžaduje dlouholeté zkušenosti a profesionální přístup. Za „obyčejnou“ vývodkou se tedy skrývá obrovské úsilí a energie dodávat produkty značky SKINTOP®.

Hynek Dokoupil

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář