Kompenzace tlaku v uzavřených LED svítidlech

Datum 15.12.2021

Foto: Stego

Výsledkem tepla generovaného LED diodami v uzavřených svítidlech je zvýšení teploty vzduchu a vytvoření přetlaku, který je nutné kompenzovat. Po vypnutí dochází k poklesu teploty a  uvnitř svítidla vzniká podtlak. Dochází tím k nasávání venkovní vlhkosti, což vede ke korozi kovových částí. Díky tomuto jevu se může uvnitř svítidla objevit i kondenzace vodní páry.

Po zapnutí svítidla se teplota uvnitř zvyšuje v důsledku odvodu tepla vyzařovaného elektrickými prvky (LED dioda, napájecí zdroje). Podle fyzikálních pravidel se zvyšuje objem vzduchu a tlak. Vzniklý přetlak „hledá“ únikovou cestu z pouzdra svítidla a nachází ji v nejslabších místech konstrukce, např. přes těsnění.

Foto: Stego

Opačná situace nastává při vypínání – teplota uvnitř svítidla klesá, vzniká podtlak, který je kompenzován podobným způsobem. Tímto způsobem, při absenci vhodné kompenzace, těsnění v průběhu času ztrácejí své vlastnosti a v důsledku toho se dovnitř dostává vlhkost nebo prach, což vede ke korozi a následnému selhání. Velmi často dochází i ke kondenzaci vodní páry na chladnějších částech svítidla.

Foto: Stego

V obou případech potřebujete kompenzační prvek, jehož vodotěsný, ale vzduch propustný filtr automaticky vyrovná tlak uvnitř svítidla. Filtr s kompenzačním prvkem musí navíc zabránit vnikání vody a prachu do interiéru a musí zajistit vysoké IP pro celou konstrukci.

Produktová řada STEGO zahrnuje několik typů produktů pro kompenzaci tlaku, které navíc zajišťují i mikroventilaci.

Výrobky, které jsou v nabídce již delší dobu, jsou kompenzátory tlaku DA084 a DA284. Tyto produkty se snadno instalují, umožňují vyrovnávání tlaku a ventilaci při zachování třídy ochrany až IP68. Polopropustná membrána umožňuje odvod vzduchu a vlhkosti z aplikace do okolí (DA284). Opačným směrem dovnitř prochází pouze suchý vzduch – vlhkost a prach jsou zachycovány membránou.

Foto: Stego

I tyto na první pohled jednoduché výrobky procházejí naší inovací a můžeme Vám nabídnout úplně nové verze kompenzátorů tlaku DA284 s unikátní lamelovou konstrukcí pro rychlejší instalaci a nový typ membrány zajišťující větší průtok vzduchu při zachování všech ochranných funkcí. Tato jedinečná konstrukce přináší až 80% časovou úsporu při montáži a o 67% vyšší průtok vzduchu.

Další novinkou je zdokonalená verze M12 kompensátoru tlaku DA 284  vyrobená z hliníku. Hliník chrání kompensátor tlaku před zkřehnutím v důsledku UV záření a před slanou vodou – ať už postřikem nebo přímou expozicí. Díky své nové membráně dosahuje DA 284 o 80 % vyššího průtoku vzduchu než srovnatelné produkty.

Dalšími výrobky v naší nabídce jsou kompenzační a ventilační kabelové vývodky DAK284, které spojují dvě funkce. Zavádějí a udržují napájecí kabely svítidel, umožňují vyrovnávání tlaku a mikroventilaci uvnitř svítidel. Tři velikosti – M12, M16 a M20 a vysoký stupeň IP (IP68) nabízejí široké využití ve svítidlech různých velikostí a typů.

Dušan Zaremba

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (2)

  1. Zajistí ve svítidle instalovaný kompenzátor tlaku v plynném výbušném prostřed bezpečnost před výbuchem

    1. Dobrý den, kompenzátory tlaku nejsou určené pro provoz ve výbušném prostředí. Nesplňují požadavky ATEX certifikace. Zaremba

Napsat komentář