Humanoidní robot dělá velice realistické výrazy obličeje

Datum 23.12.2021

Foto: Engineered Arts

Společnost Engineered Arts, zabývající se konstrukcí a výrobou humanoidních robotů, nedávno předvedla jeden ze svých nejrealističtějších výtvorů ve videu zveřejněném na YouTube. Robot s názvem Ameca na něm předvádí řadu neuvěřitelně lidských výrazů obličeje.

Na začátku videa se zdá, že se Ameca “probouzí”, protože její obličej vyjadřuje směs zmatku a frustrace, když otevře oči. Když se však Ameca začne dívat na své ruce a paže, robot otevře ústa a zvedne obočí, což vypadá jako údiv. Na konci videa se Ameca usmívá a natahuje k divákovi vítací ruku – pokud si tedy chcete toto gesto vyložit právě takto.

Je mi líto, že vás musíme zklamat, ale Ameca nechodí, nepřevrací se a ani nedělá parkur jako roboti Atlas od společnosti Boston Dynamics. To znamená, že Amecu pravděpodobně v dohledné době mezi námi chodit a mluvit neuvidíme. Společnost Engineered Arts tvrdí, že robot v současné době neumí chodit, ačkoli mu chce tuto schopnost někdy v budoucnu také dát. Pokud jde o to, zda Ameca funguje pomocí umělé inteligence, Engineered Arts vysvětluje, že schopnosti umělé inteligence nechává na vývojářích – zpracovává pouze ultrarealistická těla.

Pokud vás Ameca dostatečně neděsí, společnost Engineered Arts vyvinula také dalšího realistického bota s názvem Mesmer. Společnost uvádí, že použila 3D skeny skutečných lidí, aby robot získal přesnou strukturu kostí, texturu kůže a realistickou mimiku. Ve videu zveřejněném jen několik dní po představení Amecy Mesmer dělá řadu výrazů, které vypadají ještě přesvědčivěji, vzhledem k tomu, že tento bot má realističtější kůži a rysy obličeje než v současné době Ameca.

Vzhledem k tomu, že se společnost Engineered Arts zaměřuje na vytváření humanoidních robotů pro zábavu, budou Ameca a Mesmer pravděpodobně středem pozornosti na místech konání akcí a událostí, spíše než roboti určení k vykonávání konkrétní práce nebo k převzetí vlády nad celým lidstvem. Pokud chcete vidět Amecu v reálu, Engineered Arts uvádí, že bude vystavena na lednovém veletrhu CES 2022.

Richard Pappen, zdroj: Engineered Arts Limited

Napsat komentář