Pokuta 46 Euro za překročení rychlosti o 1 km/h aneb Vánoční pozdrav z Itálie

Datum 23.12.2021

Foto: Freepik

Doba vánočních pozdravů posílané přes poštu je asi nenávratně pryč. Jiného názoru jsou zřejmě italští strážníci. Od těch jsem dnes dostal dopis, že jsem se při letní dovolené v Itálii dopustil závažného přestupku. V úseku, kde je rychlostní limit 70 km/h jsem si to dovolil “osolit” až na neuvěřitelných 71 kilometrů v hodině. Kvůli překročení rychlosti o pouhý jeden kilometr (po započtení 5% možné chybové tolerance radaru) se místnímu policejnímu oddělení v Benátkách nelenilo mi poslat pokutu ve výši 46,20 Euro.

Oznámení o porušení silničního zákona s vyznačeným přestupkem a celkovou výši pokuty.

Itálie je na prvním místě v počtu radarů na silnicích v porovnání se zbytkem Evropy. Jízda po italských silnicích může být malebná, ale také hodně protkaná radary. Počet těchto někdy záludně umístěných radarů v Itálii přesahuje osm tisíc, čímž výrazně překonává Německo s necelými čtyřmi tisíci radary a Francii s počtem necelých třech tisíc radarů.

Pro italské hospodářství jsou tyto kamery výrazným zdrojem příjmů, také kvůli turistům, kteří mají tuto zemi jako oblíbenou dovolenkovou destinaci. Jeden příklad za všechny: Malá vesnička Acquetico, která se nachází na severu Itálie nedaleko francouzských hranic. Vesnice leží v kopcích s výhledem na moře. Silnice jsou zde úžasné, jedny z nejlepších v regionu. To přitahuje spoustu rychlých aut a motocyklů – nejen z Itálie, ale také z Francie a Monaka. Přímo přes obec vede velmi oblíbená silnice. Na jaře v roce 2018 proto na jediném přechodu pro chodce v obci zřídil místní starosta rychlostní radar.

O dva týdny později po vyhodnocení měření pak nemohl uvěřit svým očím. Rychlostní radar zachytil téměř šedesát tisíc překročení rychlosti. Každé třetí auto jelo rychleji, než je povolená rychlost, tedy 50 km/h. Nejrychlejší auto jelo přes obec 135 km/h. Mnoho řidičů dostalo několik pokut. Někteří měli každý den dvě. Jednu ráno a jednu večer. Někteří jezdili na plný plyn a ti si pokutu zasloužili, někteří však překročili rychlost jen o kilometr či dva v hodině. Ani ti pokutě neunikli. Celková částka, kterou díky instalovanému radaru město vybralo, činila téměř 5 milionů eur – a to za pouhých čtrnáct dní. Na vesnici s pouhými 120 obyvateli neuvěřitelná částka. A to všechno díky jediné kameře, která stojí pouhých 12 tisíc euro.

Takže jak se v této vánoční době v Itálii říká Buon Natale.

René Pajurek

Komentáře k článku (23)

  1. Ať počítám,jak počítám,v okamžiku měření na tachometru v autě 81km/h.Tolerance radaru 5 km/h proměřování tachometru 5 km/h.Takže úmyslná jízda rychlostí o 10 km/h více.Pokuta zasloužená.Takže tady teď neplačte nad vlastní hloupostí.Já v zahraničí najedu asi 80tisíc km ročně a pokuty neplatím.

    1. Souhlas. Pokuty za rychlost by se měly drasticky zvednout minimálně na 50 tisíc korun i za překročení o pouhý kilometr, nebo 10. To už je jedno.

      1. Vy by jste byl prvni ktery by se s takovou pokutou zhroutil do bankrotu.Zrejme ani nemate auto a proto se “vam to nemuze” stat.Nebudte smutny stat si takovych pasti na obcana udela vice . I vy nakonec zaplatite.Tak se u toho usmivejte…..nekdo bude urcite tleskat!

    2. Předpokládám, že zahraničí znáte velmi dobře a tudíž se obejdete bez navigace, ale spoustu řidičů se tam bez navigace neobejde a většinou se dívají na rychlost uvedenou přímo na navigaci, protože je přesnější než to v autě, kde tachometr je od výroby hodnotově zvýšené o 6%. Takže Vaše argumentace s jízdou o 10 km/h oproti tachometru tak trochu pokulhává.

    3. Souhlas, také jsem před pár lety zaplatil za překročení rychlosti ve Francii o 2 km/h, ovšem to je hodnota po odečtení možných tolerancí (v zaslaném dokladu to bylo řádně rozepsáno). Ve skutečnosti jsem na 30-tce jel o něco více. Radost jsem z toho neměl, ale chyba to byla moje.

      1. Ve Francii vás dokonce může zaměřit obyčejný civilista s radarem v autě a nahlásit vás. Je tam z toho celkem dobrý kšeft. Mají pak z těch pokut provize od státu. Své známé pochopitelně nenahlásí, zase takové krysy nejsou.

    4. Všichni přeci vědí, že tachometry v autech jsou z výroby nastaveny tak, aby udávaly o 6-7% vyšší rychlost. A kvůli tomu uzpůsobují rychlost. Vaše argumentace, že jel 81 je proto úplná blbost. Není důležitý údaj na tachometru. Důležitá je skutečná rychlost, resp. údaj na GPS – ten je skutečný.

      1. přesně, ale pán tomuto sliničnímu fašismu fandí. Rozumná je tolerance, třeba 5 km/h. Toto je novodobé lupičství. A nemluvím o tacho, ale o údaji na GPS.
        Nemá to nic společného s bezpečností, ani hlukem, prostě jen lupičství.

    5. Na to, kolik toho ročně nejedete ani nevíte, že osmdesát na tachometru není 80 ve skutečnosti. Spíše je to tak 75 km/hod.

  2. Tendencně napsáno. V reálu jsi jel cca 77 – 80 km/h. Tak se nediv. Pokutu máš zaslouženou. 😉
    Lada

      1. A já bych vás zas s radostí nakopal do vaší ( )o( ) 🙂 .
        Já bych zavedl pokuty za příliš pomalou jízdu.

        Ale teď vážně. Rychlost není na silnicích problém. Problém je jet nepřiměřeně rychle podmínkám a nenechávat si dostatečný odstup.

      1. Jo, tomu bych i věřil, v Jihlavě jsou obzláštní svině, taky jsem platil, nějaká rychlostní past, snažil jsem se předpisy dodržovat. A odpovídají rychle. Takže milá radnice, přeji všem členům opakovaně hrábě v cestě.

    1. Co takhle rovnou provaz ? Stejně EU chce auta zakázat, auta mohou mít jen papaláši, a ti nám ve svém tryskáči přijedou kázat o klimatických změnách.
      Každý mládežník po vzoru Pavlíka Morozova udá někoho z rodiny kdo se přizná k vyšší rychlosti !

  3. Mají prázdnou kasu tak co by to nevybrali od turistů. U nás to bude za chvíli stejné, až se bude muset platit ten bilionový dluh od loňského ledna.

  4. Moje žena dostala pokutu již 2 krát Je zajímavé že v Itálii nikdy nebyla a nevlastní auto dané SPZ ( dle info z našeho DI ani typu) Naši uředníci prý s tím nemohou nic dělat. Kde je chyba? Nepořádek na našem DI? Ouřada z Itálie na dopis vúbec nereagoval pouze vyhrúžka exekuci.Pokusíme se to vyřešit přes velvyslanectví Itálie v Praze Spousta pokut je jenom vydělečná činnost obce

  5. Součástí pokuty je formulář, ve kterém je otázka, zda jste vlastníkem daného auta. Je tam ANO a NE. Zakrouzkujete NE a s vašimi iniciály jej pošlete zpět na adresu policie odkud vám pokuta přišla. Někdy to jen zkouší (moje domněnka) a někdy tam mají fakt bordel, o kterém naštěstí vědí a uznají to. Oni ti Italové ani Francouzi nejsou v těch úředních záležitostech bůhví jak pečliví. Proto přikládají ten formulář o možné chybě že strany tamní policie. Dá se to řešit smírčí cestou.
    Mně se to netýkalo, protože když jsem si najel na jejich webovky uvedené v pokutě, co mi přišla doporučené a zadal číslo, pod kterým se to řeší, tak jsem tam viděl vyfocené moje auto i s čitelnou SPZ. A to bych neokecal. Podívejte se taky na webovky, které vám napíšou a podívejte se jaké auto je tam vyfocené a pak reagujte. Zajít na jejich ambasádu je taky řešení, ale tohle bude rychlejší (pokud tedy nejste z Prahy). 😉

Napsat komentář