První ocel bez fosilních paliv na světě je ze Švédska

Datum 25.12.2021

Foto: SSAB

Společnost SSAB dokázala svému zákazníkovi vyrobit první ocel na světě bez použití fosilních paliv. Zkušební dodávka je důležitým krokem na cestě ke zcela bezfosilnímu řetězci výroby železa a oceli a milníkem v partnerství mezi společnostmi SSAB, LKAB a Vattenfall.

Stalo se to už. v červenci, kdy SSAB Oxelösund s dobrými výsledky vyválcovala první ocel vyrobenou technologií HYBRIT, kde se namísto tradičního uhlí a koksu využívá jako redukční činidlo vodík a uhelnou vysokou pec nahrazuje pecí, kterou pohání „zelená“ elektřina. Aby toho nebylo málo, podle společnosti Volvo i železná ruda, použitá k výrobě zmíněné oceli, pochází z „bezfosilní“ těžby. Ocel se nyní dodává prvnímu zákazníkovi, společnosti Volvo Group.

“První bezfosilní ocel na světě je nejen průlomem pro společnost SSAB, ale představuje i důkaz, že je možné přejít na novou technologii a výrazně snížit globální uhlíkovou stopu ocelářského průmyslu. Doufáme, že to bude inspirací pro ostatní, kteří také chtějí urychlit ekologický přechod,” říká Martin Lindqvist, prezident a generální ředitel společnosti SSAB.

“Průmysl, a zejména ocelářství, vytváří velké množství emisí, ale je také důležitou součástí řešení. Abychom mohli tento přechod urychlit a stát se prvním státem na světě bez fosilních paliv, je klíčová spolupráce mezi podniky, univerzitami a veřejným sektorem. Práce vykonaná společnostmi SSAB, LKAB a Vattenfall v rámci projektu HYBRIT pohání rozvoj celého průmyslu a je mezinárodním vzorem,” říká švédský ministr obchodu a průmyslu Ibrahim Baylan.

“Je velmi potěšující, že partnerství v rámci technologie HYBRIT opět učinilo důležitý krok vpřed a je dobře, že společnost SSAB nyní může vyrábět první ocel bez fosilních paliv a dodávat ji zákazníkům. To ukazuje, jak partnerství a spolupráce mohou přispět ke snižování emisí a budování konkurenceschopnosti průmyslu. Elektrifikace přispívá k tomu, že život bez fosilních paliv bude možný již během jedné generace,” říká Anna Borg, prezidentka a generální ředitelka společnosti Vattenfall.

Ondřej Novák, zdroj: SSAB

Komentáře k článku (6)

  1. no nic se nedá dělat ale další generace evropanů budou kout železo na velbloudím nebo kravském trusu jak to činní dnes ekologičtí a pokrokový obyvatelé některých částí afriky

  2. Lež jako věž. 60% použité elektrické energie je z fosilních paliv. A o ekologii výroby vodíku lze notně pochybovat. Všechny tyto pochody jsou hlavně ve srovnání s klasickou výrobou koksovna vysoká pec ocelárenský konvertor vždy dražší. O rentabilitě lze uvažovat v místě těžby rudy a také s výskytem zemního plynu. O tom se přesvědčil apartheid v JAR, kde výroba oceli z přímou redukcí získaného surového železa byla o 50% dražší, ale s ohledem na sankce OSN na technologie jim nebožátkům jiný postup nedovolili. Po pádu apartheidu byl tento způsob výroby do roka pod drnem. Prostě tu předraženou ocel nikdo nechtěl. Takto skončí i všechny tyto módní ekologické debilní trendy.

  3. Kiruna jede na dřevo z Finska a Sibiře….. Za měsíc spotřebuje les o velikosti stř. Čech…

  4. A vsadím se, že cena takového produktu je 10x vyšší než cena běžného. Vždyť uvědomělý Evropský ovčan to zaplatí.

Napsat komentář