Z Boca Chica bude Starbase aneb Minulost střídá budoucnost

Datum 27.12.2021

Velkolepá vize amerického soukromého sektoru. Boca Chica se mění před očima. Ze zapadlé vesnice se stává základna pro start do vesmíru. Foto: Eli Durst

Obyvatelé zapadlého a donedávna i neznámého plážového města Boca Chica v jižním Texasu říkají, že majitel SpaceX – miliardář Elon Musk, ničí jejich „malý kousek ráje“. To by byl úvod vhodný pro dnešní světová levicová média. Skutečnost je ovšem taková, že v této malé vesničce založené v roce 1967 žilo tehdy pouze 30 obyvatel, z velké části polských usedlíků. Od té doby se jejich populace neustále zmenšovala. Na přelomu století jich tam žilo už jen 26 a zhruba před deseti lety jich tam zbylo pouze 8. Elon Musk ji chce dát zpátky na mapu světa, byť jen její název možná co nevidět změní.

V roce 2012 si společnost SpaceX oblast Boca Chica vybrala jako možné místo pro stavbu svého budoucího soukromého komerčního startovacího místa. Od té doby tam začala skupovat pozemky. Podle magazínu Esquire však není Boca Chica ideálním místem pro vybudování základny společnosti zabývající se průzkumem vesmíru. Nejbližší obchod s potravinami je vzdálen 30 minut jízdy autem, signál pro mobily je špatný a nachází se zde velmi málo sladké vody. Ale byl tu klid, což už dnes není, jak se zmiňují místní.

Pro starty vesmírných raket je nejvýhodnější startovat co možná nejblíže rovníku, protože planety s rotací se pohybují nejrychleji vždy kolem rovníku. Proto kosmické rakety dosahují své nejvyšší nosnosti právě při startu z rovníku. Rotace naší planety totiž uděluje startující raketě rychlost 460 m/s, kterou tak nosič získává zdarma a celková rychlost potřebná pro dosažení oběžné dráhy je tak o 6 % menší, než kdyby raketa rotace Země nevyužila vůbec. To byl jeden z hlavních důvodů, proč si Elon Musk, kterého letos časopis TIME označil jako osobnost roku, právě toto místo, pro svůj kosmodrom, vybral.

Foto: SpaceX

Jen tak mimochodem, Země při svém obvodu 40 tisíc kilometrů se na rovníku otáčí rychlosti 1670 km za hodinu. Blízkost moře je výhodná kvůli bezpečnosti při případných selháních startů raket nebo při nezdařeném návratu raketových motorů.

V srpnu 2014 společnost SpaceX oznámila, že si vybrala oblast Boca Chica jako místo pro start svých raket v jižním Texasu a že jejich „řídicí centrum“ bude ve skutečnosti v samotné vesnici, zatímco odpalovací komplex se bude nacházet čtyři kilometry směrem na východ. Ten rok byly zahájeny první kroky k výstavbě. Rozsáhlejší stavební práce pak začaly až v roce 2018. Tato společnost se snaží vybudovat z ospalé vísky Boca Chica v Texasu na hranicích s Mexikem novou základnu pro start svých raket a přejmenovat ji na Starbase. Kvůli tomu tam také již vykoupila většinu nemovitostí, kde vlastníkům nabídla třikrát větší cenu, než byl odhad těchto nemovitostí. Přejmenování na Starbase je už na spadnutí. Nedávno firma před vjezdem do Boca Chica nechala nainstalovat obří svítící nápis Starbase.

Schéma základny Starbase. Zdroj: Wikipedie

Původně chtěla společnost SpaceX toto místo využívat jen pro start svých raket Falcon. V průběhu let ale došlo k přehodnocení tohoto záměru a SpaceX nakonec areál v Boca Chica využívá poněkud jiným způsobem, než se původně předpokládalo. Kromě startů úplně jiné rakety (Starship) zde probíhá také vývoj, výroba a časté pozemní testování prototypů. Rakety se satelity Starlink však zatím startují z mysu Canaveral na Floridě.

Foto: SpaceX

Tato soukromá vesmírná společnost se ale také snaží vycházet co možná nejlépe se svými sousedy a ve svém okolí také investuje značné peníze. Nejbližší větší město je Brownsville se 175 tisíci obyvateli a s rozlohou 382 km², ležící přímo na hranicích s Mexikem, kde se Elon Musk rozhodl věnovat dvacet milionů dolarů na podporu místního školství a další deset na rekonstrukci centra města.

René Pajurek
zdroj: Texas Monthly

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář