Lodě s LNG plující do Asie byly přesměrovány do Evropy. Cena plynu klesá

Datum 30.12.2021

Nová loď Minerva Chios byla postavena v tomto roce. Foto: Minerva Gas

Ceny plynu v Evropě klesají, protože lodě se zkapalněným plynem míří na náš kontinent právě v době, kdy odstávky v průmyslu a teplé počasí omezují poptávku. Futures kontrakty na odběr v lednu 2022 ve středu klesly až o 9,9 %, protože do Evropy zamířila flotila amerických lodí s LNG, která původně plula do Asie.

V námořní dopravě se v posledních dnech tohoto roku dost improvizuje. Aby obsloužily stále zoufalejší evropské spotřebitele, byly lodě přepravující zkapalněný plyn přesměrovány do Evropy. Další dodávky přicházejí poté, co rekordní ceny na začátku tohoto měsíce donutily továrny zastavit nebo zpomalit výrobu, což omezilo poptávku právě v době, kdy náš kontinent čelí nezvykle vysokým teplotám.

V letošním roce se ceny plynu zvýšily o více než 400 %, protože se Evropská unie nedohodla s Ruskem na dalších dodávkách v době, kdy poptávka po plynu opět rostla. I když ceny v uplynulém týdnu klesly, stále jsou několikanásobně vyšší než průměr za posledních pět let. Pokles cen kvůli této neočekávané dodávce LNG se ale může ukázat jako krátkodobý, protože geopolitické napětí a ruský tlak na schválení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 do Německa udržují obchodníky stále v napětí.

Po většinu roku čínští, japonští a jihokorejští odběratelé převyšují Evropany, pokud jde o dodávky LNG. V září čínští představitelé nařídili státním energetickým společnostem, aby za každou cenu zajistily dodávky, protože nedostatek energie přinutil mnoho společností omezit výrobu.

Minerva Chios, americký tanker s LNG, jehož aktuální pozici můžete vidět zde, mířil 15. prosince na východ poblíž Indie, ale pak se otočil a nyní míří k Suezskému průplavu, což může naznačovat také další dodávku do Evropy. Další americký tanker na přepravu LNG minulý týden změnil svou trasu směrem do Evropy poblíž Malackého průlivu.

Ondřej Novák
zdroj: Bloomberg

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (4)

  1. Jojo hlavne nam zakazovat topeni v krbu a pak sem poslou 20 mrdo lodi s trochou plynu. Karasna prace EU tam musi zamstnavat pacienty z Jedlickova ustavu.

  2. A nastala obchodní válka mezi Ruskem a USA. USA chce všemi prostředky zabránit uvedení do provozu nového podmořského plynovodu z Ruska. Chce zabránit závislosti Evropy na ruských dodávkách. Však oni to spotřebitelé zaplatí.

  3. Myslíte, dokdy bude moct americká strana konkurovat ruskému plynu, co do množství, ceny a kvality? Jestli mají evropští potentáti ještě špetku rozumu v hlavě, tak US nabídku rázem odmítnou! V případě, že cena US plynu, dopravovaného loděmi, bude narůstat, začnou v Evropě nepokoje, a to je pro USA to pravé ořechové…Tohle už nemá nic společného s kapitalizmem, tohle je už otevřená obchodní válka, která může každou chvílí přerůst ve válku atomovou!!!

  4. Do jake Evropy do Německa. Tam konči i Rusky plyn.Na ostatni země toho moc nezbyde. Hlavně že ekotrotli zaviraji jednu jadernou elektranu za druhou.

Napsat komentář