Evropa podcenila energetickou krizi, která může trvat hodně dlouho

Datum 04.01.2022

Foto: CanStock

Evropa nedělá dost pro to, aby se připravila na nadcházející chladné období a v důsledku této krize je vydána na milost a nemilost počasí a nástrahám ruského prezidenta Vladimira Putina, které se dají jen těžko předvídat, prohlásil americký vyslanec pro energetickou bezpečnost Amos Hochstein.

Ačkoli situace s obrovským nárůstem cen vyvrcholila náhle vloni na podzim, táhne se už roky. Evropa se nachází uprostřed energetické transformace, odstavuje uhelné elektrárny a zvyšuje závislost na obnovitelných zdrojích energie. Větrné a solární elektrárny jsou čistší, ale často nestálé pokud jde o dodávky energií, což dokládá náhlý pokles elektřiny vyrobené turbínami, který Evropa zaznamenala v loňském roce.

Podle agentury Bloomberg se zvýšený vliv Moskvy na své sousedy projevil na konci minulé zimy, která byla neobvykle chladná a dlouhá a která vyčerpala zásoby plynu v Evropě právě v době, kdy se její ekonomiky dostávaly z pandemií vyvolané recese. V létě začala státem kontrolovaná společnost Gazprom PJSC omezovat toky na evropský kontinent, čímž ještě zhoršila nedostatek způsobený odloženou údržbou ropných a plynových polí v Severním moři a zároveň začala více prosazovat nákladný a dlouho odkládaný projekt plynovodu. Každý stát má ale rozdílnou závislost na ruském plynu, jak ukazuje srovnávací tabulka od portálu Express.co.uk.

Zdroj: Express

Současně asijské země od Japonska po Čínu zvyšovaly dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) v rámci příprav na nadcházející zimu. To vše způsobilo, že se Evropa potýkala s problémem, jak doplnit své tenčící se zásoby během teplých měsíců, kdy je plyn levnější.

Přesto v té době evropští představitelé neprojevovali žádné znepokojení. Evropská komise 14. července představila nejambicióznější balíček na světě, jehož cílem je eliminovat fosilní paliva ve snaze odvrátit nejhorší důsledky změny klimatu. S pohledem upřeným na dlouhodobější cíle, jako je snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 alespoň o 55 % oproti úrovni z roku 1990, politici dostatečně nedocenili některá potenciální úskalí, která na cestě k dekarbonizaci bezprostředně čekají.

Těžba zemního plynu v Evropě již několik let klesá, což ji činí závislejší na dovozu a Rusko je připraveno dále upevnit svou pozici hlavního dodavatele. Gazprom a jeho evropští partneři, podle Bloombergu, investovali 11 miliard dolarů do plynovodu Nord Stream 2, který vede pod Baltským mořem z Ruska přímo do Německa a měří 1230 km a neprochází tak územím žádného jiného státu.

Desetiletý projekt, který byl opakovaně odkládán kvůli americkým sankcím, narazil na další překážku letos na podzim, kdy se v Německu dostala k moci nová koaliční vláda a tamní energetický regulační úřad pozastavil jeho konečné schválení. Tento krok ještě více rozbouřil evropské energetické trhy, kde ceny plynu od července den po dni lámaly rekordy. Putin v televizním projevu, který pronesl 24. prosince, vyzdvihl výhody kontroverzního plynovodu a uvedl, že “dodatečné objemy plynu na evropském trhu by nepochybně snížily jeho cenu”.

Nedávný nárůst dovozu LNG z USA přinesl určitou úlevu, ale v nejlepším případě pouze dočasnou. Francie musí odstavit několik svých reaktorů kvůli údržbě a opravám, což na začátku ledna vyústilo v 30% snížení jaderné kapacity, zatímco Německo pokračuje v plánech na odstavení všech svých jaderných elektráren. Vzhledem k tomu, že dva nejchladnější měsíce zimy jsou stále před námi, panují obavy, že Evropě může dojít plyn. Zásobníky plynu jsou naplněny pouze z 56 %, což je o více než 15 procentních bodů méně, než je desetiletý průměr.

“V žádném z minulých let jsme v této době neměli srovnatelně nízkou úroveň zásobníků,” říká Sebastian Bleschke, šéf INES, sdružení německých provozovatelů zásobníků plynu a vodíku.

Pokud nedojde k nárůstu dovozu z Ruska, což se nezdá být v plánu, bude podle průzkumů společnosti Wood Mackenzie Ltd. do konce března úroveň zásobníků nižší než 15 % své kapacity, což je nejnižší hodnota v historii. A to za předpokladu normálních povětrnostních podmínek.

Vzhledem k tomu, že energetická politika je z velké části v rukou členských států, nemají úředníci EU pravomoc přimět vlády členských států k rychlejšímu doplňování zásob plynu. Aby toho nebylo málo, Rusko soustřeďuje na hranicích s Ukrajinou své vojenské jednotky, což podle amerických zpravodajských zdrojů předznamenává možnou invazi. Přes Ukrajinu proudí asi třetina ruského plynu do Evropy, a přestože během ruské anexe Krymu v roce 2014 nebyly dodávky přerušeny, neexistuje teď žádná záruka, že by tomu tak zůstalo i v případě, že by letos vypukla válka.

Podle Jasona Bordoffa, ředitele Centra pro globální energetickou politiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, omezuje evropská energetická situace rozsah opatření, která mohou západní mocnosti přijmout proti ruské agresi.

“Schopnost Evropy a USA reagovat na ruskou invazi je omezena jednak snahou neprohlubovat energetickou krizi v Evropě sankcemi proti ruskému vývozu energie a jednak hrozbou, že by právě Rusko mohlo na případnou konfrontaci reagovat omezením přílivu plynu do Evropy, jak to Rusko učinilo v letech 2006 a 2009,” říká Bordoff, bývalý poradce pro energetiku a klima v Obamově vládě.

Podle některých názorů by tato krize mohla trvat až do roku 2025, kdy začne další vlna projektů LNG v USA zásobovat světový trh, což by pro Evropu byla obrovský zásah do ekonomiky už tak tvrdě zasažené mnohdy až příliš tvrdými opatřeními k potlačení koronavirové epidemie.

Ondřej Novák
zdroj: Bloomberg, Express

Dny teplárenství 700 x 200 px

Komentáře k článku (8)

  1. To ani nemá cenu komentovat. I Amíci už se na EU a její staré státy dívají jako na blbce.

  2. je to celé uměle vytvořené, burza el, plyn je jen rouška, někdo si s námi hraje….platby za umělé ceny spekulantů zůstávají na těch správných účtech.

    1. Burza slouží jen na to, aby na všem vydělávali Němci, vydělávají i na naší elektřině. Díky ODS v čele s Topolánkem, kteří to zajistili.

      1. Burza slouží k tomu,aby zabezpečila výpadek elektrické energie v Německu nákupem od jiných dodavetelů a to bez ohledu ostatní. Řeší své zelené ambice na úkor jiných.

  3. Samozřejmě nesmělo chybět obvyklé strašení Putinem: Evropa je vydána na milost a nemilost počasí a nástrahám ruského prezidenta Vladimira Putina.
    Ve skutečnosti je nejen Evropa ale celý svět vydán na milost a nemilost USA a nástrahám jejich řádění, které se dají těžko předvídat.

  4. Z EU se stal politický spolek,který založilo Německo za podpory USA a Velké Británie,která když viděla jaký je tam bordel tak s toho vycouvala.USA i když není členem,ta má největší rozhodovací slovo,hlavně když se jedná o strategické suroviny,nyní o plyn,který je pro Evropu důležitý,ale protože USA dají rozkaz s Ruskem žádný obchod,zamotají se do toho politické vlivy Ruska USA ne a tak už začali tankery dovážet kapalný plyn,zasírají planetu zplodinami z lodí,lidem se nařizuje vyměňovat kotle,kupovat el.auta.|Prostě politický bordel a mladé generaci to nevadí,hlavně je svoboda všeho,může se nadávat,jezdit do tramtárie,poku ne to je,těm nahoře to celkem nevadí.Ale zkuste udělat pouliční nespokojenost většího rozsahu,tak ze začátku to svedou na extrémisty a pak dostanete obuchem jako v 89 a budete zticha.Ahoj

    1. Noo , myslím, že je to dost dobře popsáno, jen bych přidal, že se vozí všechno přes celý svět a úplně zbytečně,… jen by to stálo momentálně víc vyrábět to tady , ale po investicích by se to vyplatilo , viz polovodiče, zemědělství – vepřové maso a další……noo a co se týče Ruska , má největší zásoby většiny nerostů potřebných k výrobám všeho druhu…ano skloňuje se válka na Ukrajině, jenže válka v Iráku , ke měly být zbraně a nebyly bylo co…??! postihuje to jediné slovo okupace. .ale šlo o ropu, v Sýrii o plyn , v Afganistánu měď, zlato , legury do oceli, atd….ééé úúú se znás snaží udělat kolonii zrovna jako kdysi v Africe a po celém světě…proto je tady víc montoven a el. energii vyrábíme několika nás. levněji , než ji kupujeme zpátky…Soudruzi v Bruselu jsou , nebo si hrajou na potomky bývalé šlechty…to je hnus, co se tady děje a nemůžu říct ani velebnosti , ti v tom s politiky jedou patrně taky… !

  5. To je špatný titulek… správně je “Nesmyslná zelená politika EK způsobila energetickou krizi”.

Napsat komentář