Seznam vystavovatelů na veletrhu CES se kvůli Covidu výrazně zmenšil

Datum 05.01.2022

Foto: CES

Dnes začíná světová technologická výstava CES, ale kvůli rostoucímu počtu případů COVID-19 ve Spojených státech se na ní letos objeví méně významných vystavovatelů, než se ještě v závěru loňského roku očekávalo. V posledních dnech roku 2021 oznámila společnost Lenovo, že “pozastavuje veškeré aktivity na výstavě v Las Vegas”. Následují společnosti T-Mobile, Amazon, HiSense, BMW, Mercedes a další. A to navzdory tomu, že organizátoři CES jasně prohlásili, že výstava bude pokračovat.

Nejvýznamnějším vystavovatelem, který se v posledním prosincovém týdnu vzdal účasti, byl T-Mobile. Generální ředitel Mike Sievert, jeden z hlavních řečníků veletrhu Consumer Electronics Show, minulé úterý veřejně oznámil, že již nebude mít hlavní přednášku. Podle Marka Gurmana z agentury Bloomberg se společnost Amazon rozhodla, že se výstavy nezúčastní vůbec, a podle Iny Friedové z agentury Axios se ve středu odhlásila také americká telekomunikační společnost AT&T.

Společnost Hisense obvykle pořádá velké tiskové konference a má významnou expozici v centrální hale výstaviště v Las Vegas, ale ve čtvrtek ráno oznámila, že se rozhodla uspořádat svou tiskovou konferenci 4. ledna plně virtuálně, “z důvodu zajištění zdraví a bezpečnosti svého týmu”. Společnost ale stále plánuje mít na veletrhu vlastní stánek pro návštěvníky veletrhu. K tomu ale přidá možnost virtuální prohlídky z domova.

Waymo, společnost zabývající se samořiditelnými automobily, spadající do skupiny Alphabet, na svých webových stránkách vysvětlila rozhodnutí se nezúčastnit se letošního CESu takto. “Na základě rychle rostoucího počtu nakažených COVID-19 učinila společnost Waymo obtížné rozhodnutí neúčastnit se osobně veletrhu CES 2022. Naším cílem je stále virtuální účast na některých akcích souvisejících s veletrhem CES. Konkrétně v rámci série Self-Driven Women vystoupí ředitelka Tekedra Mawakana na několika virtuálních panelových diskusích s organizací Female Quotient, která je oficiálním partnerem veletrhu CES 2022 v oblasti rovnosti pohlaví.”

Intel uvedl, že po konzultaci s hygieniky bude letošní CES s minimálním počtem zaměstnanců přímo na místě. Ve čtvrtek pak pokračoval dominový efekt rušení účastí dalších velkých hráčů, když General Motors oznámil, že jeho přítomnost bude plně digitální. Ještě týden předtím se GM plánoval zúčastnit veletrhu CES, kde měl debutovat s elektrickou verzí Chevroletu Silverado a kde měla jako hlavní řečník vystoupit generální ředitelka Mary Barra.

Agentura Bloomberg minulý týden uvedla, že AMD (nyní je již také mimo) a Samsung stále plánují omezenou účast, Nvidia bude mít pouze virtuální prezentaci a že Qualcomm, OnePlus a HTC stále plánují účast. Sony a Samsung uvedly, že “sledují aktuální vývoj”, což lze chápat jako nic neříkající frázi, ale zároveň to těmto společnostem dává snadný únik z účasti na CESu, pokud se rozhodnou, že se podmínky výrazně zhoršily (jako se to již stalo společnostem Google a GM).

Richard Pappen
zdroj: Bloomberg

Napsat komentář