CES: Prsteny Movano údajně moni­torují cukrovku a hypertenzi

Datum 06.01.2022

Foto: Movano

Na veletrhu CES letos představila společnost Movano prsten pro sledování hodnot cukrovky a vysokého krevního tlaku. Movano Ring, jak se výrobek nazývá, bude uveden na trh v druhé polovině letošního roku. Má elegantní design a firma jej nabízí ve čtyřech barevných provedeních. Movano Ring dále ještě měří srdeční frekvenci, variabilitu srdeční frekvence (HRV), spánek, frekvenci dýchání, teplotu a obsah kyslíku v krvi. A pochopitelně je také propojen s chytrým telefonem.

Movano teď čeká na schválení Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv Spojených států amerických, aby mohl být certifikován jako zdravotnický prostředek. Společnost Movano včera zveřejnila dokončenou studii o zkouškách krevního tlaku, přičemž druhá klinická studie o glukóze bude provedena v průběhu několika dalších měsíců.

Prsten používá radiofrekvenční senzory, nikoliv běžnější optické senzory, které mají často problémy s tmavší pokožkou. Téměř polovina dospělých ve Spojených státech trpí hypertenzí a přibližně 10 % dospělých má cukrovku. Pokud prsten společnosti Movano fungovat bude a pokud se tak podaří vytvořit široce dostupný výrobek, který je certifikován pro monitorování velmi běžných zdravotních problémů – pak to bude obrovský krok vpřed v oblasti zdravotní prevence.

Cena ještě není na webových stránkách společnosti dostupná, ale konkurenční výrobek Oura Ring se již prodává za cenu 300 dolarů, takže se dá očekávat podobná cena i u Movano Ring.

Richard Pappen

Napsat komentář