Měřicí technika pro opravy, údržbu a servis

Datum 06.01.2022

Na staveniště i do provozu: platforma Conrad Sourcing Platform nabízí profesionální měřicí techniku od zkoušečky kabelů přes proudové kleště až po termokameru, vše od jednoho dodavatele. Foto: sturti/Getty Images

Profesionální měřicí technika od profesionálů pro profesionály? Díky platformě Conrad Sourcing Platform, na které je aktuálně k dostání více než 850 000 produktů a více než 3 000 značek, uspokojí zákazníci z řad profesionálů své technické potřeby jednoduše a od jednoho dodavatele. Obzvláště velký výběr přitom nabízíme v oblasti měřicí a zkoušecí techniky:

„Zejména v oblasti údržby zařízení nebo síťové techniky patří spolehlivé přístroje k základnímu vybavení, pokud mají být zaručeny přesné výsledky,“ říká Michael Schlagenhaufer, Senior Director Product & Supply Strategy ve společnosti Conrad Electronic.

Proto najdou servisní technici na platformě Conrad Sourcing Platform vybrané produkty značkové kvality, které jim pomohou optimálně plnit jejich každodenní úkoly, a to při dodržení nejvyšší bezpečnosti na daném místě.

  • Spolehlivost: profesionální vybavení pro údržbu zařízení a síťovou techniku
  • Přední značky: testo, Fluke a Fluke Networks u společnosti Conrad

Preventivní údržba za použití techniky termoobrazu

„Aby bylo například možné včas detekovat poruchy a závady na zařízeních a strojích, je nezbytné použití profesionální termokamery. Nebezpečné nárůsty teplot a kritická horká místa je nutné spolehlivě odhalit, aby se zamezilo odstávkám, vzniku požáru a dalším nákladným poškozením,“ dodává Michael Schlagenhaufer. Také při údržbě elektrických zařízení se technika termoobrazu používá – například při kontrole skříňových rozvaděčů, elektrických zapojení nebo fotovoltaických zařízení nebo při posuzování stavů zahřívání s nízkým, středním a vysokým napětím. A v oblasti mechanické údržby zařízení lze pomocí termokamery kontrolovat opotřebení strojů nebo motorů, ložisek a hřídelí. 

Testo: Termokamera testo 883 – všechno vidí a dokáže i myslet

Výrobce měřicí techniky „Made in Germany“, firma Testo z regionu Hochschwarzwald, přináší žhavou novinku:
Novou termokameru testo 883 s nejlepší kvalitou obrazu a automatickým zpracováním obrazu, která efektivně rozšiřuje oblast termografie. Vyznačuje se rozsahem měření teploty –30 až +650 °C a termickou citlivostí 40 mK – proto je termokamera 883 od firmy Testo ideálním pomocníkem pro údržbáře. Už tak vynikající IR rozlišení 320 × 240 pixelů lze pomocí funkce SuperResolution ještě zvýšit na 640 ×480 pixelů. Díky tomu lze spolehlivě detekovat jakékoliv termické výkyvy u zařízení. U snímků na krátkou vzdálenost lze ručně zaostřit už na 10 cm, pro vzdálenější objekty a snímky pořizované venku je k dispozici vyměnitelný teleobjektiv. Navíc lze přímo do obrazu termokamery prostřednictvím Bluetooth integrovat naměřené hodnoty z čidel vlhkosti nebo z proudových kleští testo 770-3. S důležitými úlohami měření pomáhají také další digitální funkce: volitelné vybavení testo ScaleAssist slouží automatickému nastavení kontrastu pro objektivně porovnatelné termoobrazy a snazší vyhledávání slabých míst. Pracné ruční třídění obrázků v počítači odpadá díky funkci testo SiteRecognition, která automaticky přiřadí QR kód nacházející se na místě k příslušnému měřenému objektu.

Na základě intuitivního a profesionálního softwaru testo IRSoft lze vytvářet závěrečné analýzy a zprávy. Při dalším zpracování a poskytování těchto výsledků sehrává důležitou roli aplikace testo Thermography App. Ta propojuje termokameru s tabletem nebo chytrým telefonem, díky čemuž lze tato mobilní zařízení zároveň využít také k dálkovému ovládání termokamery testo 883. Kameru samotnou lze kromě toho ovládat také pomocí joysticku a dotykové obrazovky.

Fluke Networks: Spolehlivé zkoušení kabelů a sítí

Společnost Fluke Networks oslovuje po celém světě profesionály v oblasti technického vybavení budov, kteří instalují a udržují infrastrukturu síťového kabelového propojení. Zkoušečka kabelů a sítí LinkIQ™ například umožňuje spolehlivé testování kabelů a také aktivních sítí. Díky tomu lze na základě měření frekvence spolehlivě zkoušet a měřit nejen funkční, ale také skutečnou výkonnost měděných kroucených dvojlinek, používaných podle standardu 10GBASE-T. LinkIQ™ přitom měří nejen vzdálenost od případné závady, ale současně vytváří příslušné schéma kabelového propojení. Díky diagnostice nejblíže položeného switche lze určit rychlost přenosu dat, název switche, číslo portu a informace VLAN, což může pomoci při hledání příčin problémů v síti. Problémy se systémy PoE mohou vznikat už na základě nekompatibility standardů – LinkIQ™ umožňuje verifikaci tříd PoE 1–8 a provádí zátěžové testování zapojení a také připojeného switche. Tak lze zkontrolovat, zda kabelová infrastruktura také skutečně poskytuje očekávaný výkon. Všechny výsledky mohou být uloženy a zadokumentovány přes LinkWare™ PC.

Fluke: Rychlejší a bezpečnější měření

Od svého založení v roce 1948 dodává společnost Fluke profesionální nástroje pro instalace, údržbu a servis elektronických a elektrických systémů. S proudovými kleštěmi True RMS 378 FC je nyní měření ještě rychlejší a bezpečnější, protože díky technologii FieldSense™ není nutný vůbec žádný kontakt s vodiči pod napětím. Čelisti proudových kleští se přikládají pouze okolo vodiče, zatímco je černý vodič v měřicím obvodu připojený k ukostřovacímu bodu. Lze tak pohodlně a přesně měřit hodnoty napětí a proudu dokonce i v třífázových instalacích. Výsledky měření se zobrazují na displeji. Nejen jednoduchá obsluha a snadné odečítání hodnot činí z testeru Fluke 378 spolehlivého pomocníka při práci – jeho použití je bezpečné a univerzální také díky inteligentním funkcím a účelnému příslušenství: Flexibilní adaptér na kleště iFlex, který je součástí dodávky, rozšiřuje měření střídavého proudu až na 2 500 A a umožňuje použití i v extrémně stísněných prostorách. V případě problémů s napájením tester Fluke 378 určí, zda je problém ve vedení, nebo v přístroji. Kromě toho dostanou uživatelé k dispozici software Fluke Connect®, což je inovativní nástroj, který umožňuje digitální zaprotokolování výsledků měření v reálném čase a jejich sdílení s dalšími členy týmu.

Podrobnější informace na téma techniky měření na platformě Conrad Sourcing Platform najdete zde: conrad.cz/testovani-a-mereni-externi-servisni-technik

Margit Dellian

Napsat komentář