Robotický masér s umělou inteligencí praktikující starověké wellness terapie

Datum 09.01.2022

Foto: AITreat

Tradiční čínská medicína se v Číně a jihovýchodní Asii používá již tisíce let. Její postupy, od akupunktury po bylinné léky, se v průběhu času neustále vyvíjely. Nyní ji inovátoři modernizují pomocí špičkových technologií.

EMMA, vyvinutý singapurským startupem AiTreat, je robotický masér navržený tak, aby poskytl Tui Na, což je druh tělesné masáže podobný hlubokotkáňové masáži. EMMA, což je zkratka pro “Expert Manipulative Massage Automation”, pomocí senzorů a 3D vidění měří ztuhlost svalů, identifikuje tlakové body a provádí masáže pacientům, aby jim pomohl ulevit od bolesti a uvolnit se.

“Princip tradiční čínské medicíny spočívá v personalizované léčbě,” říká zakladatel a generální ředitel společnosti AiTreat Albert Zhang a dodává, že “systém EMMA je vysoce flexibilní a přizpůsobitelný”.

Zhang, který založil společnost AiTreat jako spin-outovou firmu na Nanyang Technological University (NTU) v Singapuru, kde studoval biomedicínu, nakonec doufá, že EMMA dokáže vytvořit konzistentní a levné masážní procedury, které mohou být součástí rostoucího trendu preventivní medicíny.

Jako vystudovaný lékař tradiční čínské medicíny má Zhang přímé zkušenosti s diagnostikováním pacientů a poskytováním léčby, která byla podle jeho pozorování “únavná a opakující se”. Díky masážním modulům s měkkým dotykem zahřátým na teplotu 38 až 40 stupňů Celsia si pacienti ležící na stole možná ani nevšimnou rozdílu mezi robotem EMMA a skutečným masérem. Zhang však nechce, aby roboti nahradili maséry úplně. Místo toho říká, že mohou pomoci tím, že masérům uberou z každodenní namáhavé práce a umožní jim “soustředit se na 10 % vysoce kvalifikované části”, což může zvýšit jejich produktivitu a příjem a zároveň snížit náklady na tyto procedury pro samotné pacienty.

“Jeden lékař může najednou přijmout pouze jednoho pacienta, ale s roboty EMMA může přijmout až čtyři pacienty současně,” říká Zhang.

Zatímco lékaři tradiční čínské medicíny obvykle procházejí mnohaletým školením, než jsou akreditováni, a další certifikací pro specializované postupy, jako je Tui Na nebo akupunktura, systém umělé inteligence EMMA byl vycvičen s tisícemi “datových bodů” – těl různých tvarů, velikostí a etnik -, aby vypočítal meridiány a akupunkturní body u každého jednotlivce.

Protože robot dokáže pomocí senzorů rozpoznat ztuhlost svalů, je podle něj schopen diagnostikovat komplexněji; například bolest kolene nemusí vyžadovat pouze masáž nohy, jak se obvykle provádí, ale také dolní části zad, dodává Zhang. EMMA může také provádět různé typy masáží, včetně sportovních, a podle společnosti se pracuje na zdravotnickém robotu pro fyzioterapeuty.

V současné době je podle Zhanga na osmi různých klinikách v Singapuru rozmístěno 11 robotů a plánuje se jejich rozšíření i do zahraničí. “Zaznamenáváme ohromující reakce od lékařů v USA a Číně,” dodává.

Kontroverzní praxe

V roce 2018 byla tradiční medicína uznána Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v 11. verzi její Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-11), celosvětového souhrnu nemocí, diagnóz a léčebných postupů. Ačkoli je tradiční medicína po celém světě široce využívána, stále chybí regulace a pojistné krytí – a toto nové uznání by to mohlo pomoci změnit, říká ve své zprávě WHO.

Toto rozhodnutí se však neobešlo bez kontroverzí a lékařská komunita byla rozdělena ohledně jeho zařazení do ICD-11 kvůli obavám z nedostatku vědeckých důkazů nebo údajů o účinnosti. Tradiční čínská medicína sice v poslední době zaznamenala některá vítězství, především díky čínské vědkyni Tu Youyou, která v roce 2015 získala Nobelovu cenu za podíl na vytvoření léku proti malárii ze starobylého čínského léku, ale toxicita některých bylin, nelegální obchod s ohroženými zvířaty a nedostatek klinických údajů mnoho lékařů nepřesvědčily.

Právě zde by se technologie mohla ukázat jako neocenitelná pro budoucnost této medicíny. Metastudie z roku 2019 zjistila, že roste počet výzkumníků, kteří využívají technologie velkých dat a “internetu věcí”, aby pomohli testovat účinnost a zlepšit diagnostiku pacientů v této starobylé praxi.

“Spojení znalostí tradiční čínské medicíny s technologií je klíčem k neinvazivní a levné dostupné zdravotní péči”, říká počítačový vědec Kun-Chan Lan.

Lan, který v současné době získává doktorát z čínské medicíny na Čínské lékařské univerzitě ve městě Taichung na Tchaj-wanu, vyvíjí software pro chytré telefony, který spojuje diagnostiku tradiční čínské medicíny s umělou inteligencí. O tradiční čínskou medicínu se začal zajímat zhruba před 10 lety, kdy byla jeho matce diagnostikována rakovina plic.

“Některé postupy tradiční čínské medicíny, jako například stimulace akupunkturních bodů, se jí osvědčily při zmírňování bolestí způsobených chemoterapií,” říká Lan, jehož oblast v současnosti zkoumá Národní centrum pro komplementární a integrativní zdraví v USA.

Lan říká, že pomocí senzorů, které jsou již zabudovány v chytrých telefonech, lze pomocí umělé inteligence vyhodnocovat běžné biomarkery, jako je rytmus pulzu, zvuk kašle nebo barva jazyka, a odhalit tak včasné příznaky nemoci nebo špatného zdravotního stavu. Software, který vyvíjí – 3D modelovací systém, který vizualizuje akupunkturní body, databáze s umělou inteligencí, která rozpoznává tradiční byliny, a nástroj pro diagnostiku pulzu – jsou ve fázi prototypu a raných zkoušek, zatímco čekají na certifikaci.

Stejně jako EMMA, ani tyto aplikace nenahradí odborné lékaře, ale podle Lana mohou sloužit jako prevence závažnějších onemocnění a zkrátit čas a peníze vynaložené na návštěvy nemocnic.

Richard Pappen, zdroj: AITreat

Napsat komentář