Průzkum ABB: zdražování energií podpoří úspornější řešení v českých domácnostech

Datum 10.01.2022

Foto: Freepik

Většina občanů ČR bude reagovat na letošní výrazný růst cen energií. Významná část (46 %) si myslí, že se jedná o dlouhodobý jev, za krátkodobý výkyv považuje zdražení 22 %. Kromě okamžitých úspor omezením svícení (61 %), vypínáním dalších spotřebičů (43 %), omezením topení (42 %) lidé chystají i dlouhodobější opatření. Patří mezi ně i přechod na úspornější spotřebiče (33 %) a zavedení komplexních úspor formou chytré domácnosti (15 %). Ta zahrnuje instalaci takových prvků, jako jsou stmívače nebo chytré termostaty s meteostanicí, tedy zařízení, která dosahují úspor přesným automatickým ovládáním topení, osvětlení, větrání a žaluzií i automatickým zapínáním a vypínáním spotřební elektroniky.

  • 46 % občanů ČR si myslí, že zdražení energií je dlouhodobý trend, přes dvě třetiny (69 %) bude reagovat úsporami energie
  • Úspornější spotřebiče nakoupí třetina (33 %) a komplexní úsporné řešení formou chytré domácnosti zvažuje 15 % dospělé populace
  • Odpovídalo 1050 dospělých respondentů s vlastním či nájemním bydlením v průzkumu ABB a výzkumné agentury Ipsos

Pětina obyvatel plánuje reagovat i zapojením domácích obnovitelných zdrojů energie, jakými jsou například solární panely pro výrobu elektřiny či ohřev vody, nebo tepelná čerpadla.

„Zatímco 22% obyvatel se domnívá, že růst cen energií je jen přechodný, tak více než dvojnásobek si naopak myslí, že jde o dlouhodobý jev. Ať už se však bude tržní cena vyvíjet jakkoli, veřejnost se na přechodu k čisté energetice bude podílet, a to minimálně šetrnějším chováním,“ komentoval výsledky průzkumu Vladimír Janypka, ředitel ABB Elektrotechnika, a dodal: „Dobrou zprávou je, že významná část obyvatel zvažuje investice do dlouhodobých řešení, kterými jsou nízkoenergetické spotřebiče, chytrá domácnost a vlastní obnovitelné zdroje.“

Dopady do rodinných rozpočtů

Významné dopady bude mít letošní zdražení do rozpočtů 39 % českých domácností, kdy 4 % očekávají drastické dopady s potřebou pomoci od státu a 35 % bude nuceno reagovat snížením jiných výdajů. Největší skupina domácností (41 %) dopady sice očekává, ale nemyslí si, že by měly vyšší náklady na energie zásadně ovlivnit rodinné rozpočty.

Čtvrtina bude „určitě reagovat“ úsporou spotřeby elektřiny a tepla a dalších 44 % lidí je bude zvažovat („spíše reagovat“ úsporami).

Výzkum byl realizován na vzorku n=1050 respondentů ve věku 18–65 let bydlících ve vlastním či nájemním bydlení. Sběr dat probíhal v listopadu 2021 prostřednictvím online panelu populace.cz.

Markéta Brázdová

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Bufde to jako s vodou – čím víc budou lidi šetřit, tím víc bude elektřina a i plyn stát, protože majitel, ředitel a jeho sekretářka chtějí dál brát vysoké platy a odměny.

Napsat komentář