Výstavba reaktorů AP1000® v JE Dukovany. Westinghouse podepsal memorandum se sedmi našimi firmami

Datum 14.01.2022

Foto: Jan Berounský

Společnost Westinghouse Electric Company podepsala memoranda o porozumění se sedmi společnostmi v České republice. Memoranda o porozumění podepsaná na Ministerstvu průmyslu a obchodu se týkají spolupráce na potenciální výstavbě reaktoru AP1000® pro projekt Dukovany 5 a dalších potenciálních projektů AP1000 ve střední Evropě.

Memoranda navazují spolupráci s těmito společnostmi:  

  1. Královopolská poskytuje technologické ocelové konstrukce, jako jsou nosné konstrukční zařízení nebo plošiny.
  2. Vítkovice jsou inženýrskou skupinou dodávající modul pro jadernou elektrárnu.
  3. I.B.C. Praha vyvíjí, vyrábí a servisuje průmyslové armatury pro jaderný průmysl a energetiku.
  4. I&C Energo je dodavatelem služeb v oblasti řídicích a kontrolních systémů, průmyslových informačních systémů, elektrických systémů a inženýrských činností v oblasti jaderné energetiky.
  5. NOPO se specializuje na portálové jeřáby, lakovací plošiny, manipulátory a zejména mostové jeřáby s nosností až stovky tun.
  6. Sigma Group vyrábí středně těžká, těžká a unikátní odstředivá čerpadla určená pro použití v energetickém hospodářství.
  7. Infer se specializuje na dodávky potrubních systémů, technologických celků, armatur a hutního materiálu.

Westinghouse Electric Company je světovým lídrem v oblasti jaderné energetiky a dodavatelem výrobků a technologií pro jaderné elektrárny. Společnost je jedním ze tří finalistů tendru na výstavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Jiří Komárek

Komentáře k článku (6)

  1. Co úspěšně postavil Westinghouse za posledních 20 let? Kdo ví, nechť odpoví. Mé informace jsou takové, že nepostavil nic. Takže tohle, tohle není věrohodný partner.

    1. Jsou to ale ussáci a ti jsou přeci naši. To že to neumí to nevadí, oni se to někde musí naučit a kde jinde než u nás. Doma by jim to nedovolili stavět. A navíc z toho našim politikům kápne slušná provize a vo tom to je !!!!

  2. Na štičí přání, USA rozkázání, postavte ty nejdražší elektrárny co se dají vyštrachat-

  3. Kdo proboha odklepl jaderky těm zkrachovalým lemplům???? Který vlastizrádný kolaborant?

  4. Prej lídrem.Prdlajs.Jen v USA byly zrušeny dvě investice pro neschopnost Westinghouse zakázky dokončit.Jediným lídrem v oboru je Rosatom.A Westinghouse je firma momentálně kanadská,nikoli americká.Tedy,než se jí Kanada zbaví.Měla by nám stačit zkušenost s palivem od Westngů na Temelíně,tyče se kroutily jako barové tanečnice,tak honem nazpět k ruskému Tvelu.

  5. Westinghouse byl přeci tak zadlužený, že mu hrozil krach. Oni potřebují někoho podojit aby se zmátořili. Nevím jak na tom jsou teď. Ale jak jim to mohli přiklepnout když to asi nebude spolehlivý partner. Myslím si že nás pěkně oškubou. Vdyť už s nimi byli problémy a asi ještě budou.

Napsat komentář