Google Maps pomohly italské policii dopadnout uprchlého mafiána. Můžete si prohlédnout celou čtvrť

Datum 15.01.2022

Záběr z Google Street View ukazuje muže podobného Gamminovi (vpravo) stojícího před obchodem s potravinami. Zdroj: Google Maps

Italská policie dopadla jednoho z šéfů mafie, který byl na útěku téměř 20 let, a to díky aplikaci Google Maps, uvedl minulou středu policejní vyšetřovatel pro agenturu Reuters. Po dvouletém vyšetřování byl 61letý Gioacchino Gammino vypátrán ve španělském Galapagaru, kde žil pod falešným jménem. Město leží nedaleko hlavního města Madridu. Klíčem k zahájení hlubšího vyšetřování byl obrázek z Google Maps, na kterém byl před obchodem s ovocem vyobrazen muž, který vypadal jako on.

Jeho totožnost byla potvrzena, když policie našla facebookovou stránku již zavřené restaurace Cocina de Manu, která se nacházela nedaleko. Na ní byly zveřejněny fotografie Gammina oblečeného jako šéfkuchaře a podle jizvy na bradě byl také identifikován. Sicilská restaurace byla známá svými vyhlášenými sicilskými jídly.

“Fotografie nám pomohla potvrdit vyšetřování, které probíhalo tradičními způsoby,” řekl Nicola Altiero, zástupce ředitele italské protimafiánské policejní jednotky (DIA).

Gammino, významný člen sicilské mafiánské skupiny přezdívané Stidda, uprchl v roce 2002 z římské věznice Rebibbia a v roce 2003 byl navíc ještě odsouzen na doživotí za vraždu spáchanou o několik let dříve. Altiero uvedl, že Gammino je v současné době ve vazbě ve Španělsku a doufají, že se jim ho podaří přivézt zpět do Itálie do konce února. Agentuře Reuters se nepodařilo najít Gamminova zástupce, který by se k tomu vyjádřil.

Po zatčení se Gammino policie zeptal: “Jak jste mě našli? Deset let jsem ani nezavolal své rodině.”

Zde se můžete podívat na tento záběr přímo na Google Street View a popřípadě si tak celou čtvrť projít virtuálně. Zcela uniknout z hledáčku policie je v dnešní době čím dál tím větší problém a s rozšiřováním schopností umělé inteligence to bude v budoucnu ještě obtížnější.

Richard Pappen
zdroj: Reuters

Napsat komentář