TOOLCRAFT LDM 60R: metr, který mluví

Datum 20.01.2022

Metry a jindy zase palce nebo stopy. Schopnost změřit a také správně spočítat vzdálenosti či rozměry patří k základním dovednostem, kterým se povinně učí již malé děti po celém světě. S rostoucím věkem a také poznáním se postupně zvyšují i nároky kladené na samotné měřicí nástroje. Jednou pak přijde den, kdy obyčejné pravítko, ale třeba i skládací nebo svinovací metr, pásmo a další běžné pomůcky jednoduše přestanou stačit.

Baterie mu sluší

Údaje spojené s délkou, ale také odvozenými plošnými výměrami či objemy, mají obrovskou vypovídací hodnotu. Multifunkční přístroj LDM 60R značky TOOLCRAFT si to velmi dobře uvědomuje, vždyť zde vedle „řeči čísel“ promlouvá i samotné měřicí zařízení! A má toho opravdu hodně co říct. Kam až laserový paprsek dohlédne, tam je co zkoumat, měřit, počítat, zobrazovat a zařazovat do širších souvislostí. V jednom, ve dvou nebo i ve všech třech rozměrech. Hlasový výstup zde bude užitečnou, nicméně už jen doplňkovou funkcí. Jednou z mnoha.

Popis víceúčelového kapesního měřidla vyjadřujícího se v jednotkách délky začínáme, jak jinak, zmínkou o samotných jeho rozměrech. Díky velikosti 137 x 55 x 26 mm a hmotnosti 180 gramů, počítané se třemi nabíjecími články typu AAA, padne skvěle do každé ruky a jen tak ji neopustí. Přirozeně protiskluzovou úpravu těla totiž výrobce dále umocňuje řadou výčnělků a zkosení. Robustní zařízení s krytím IP65, měřicím rozsahem od 20 cm až do 60 m a základní přesností ±2,0 mm provozujete již od bodu mrazu. Z pohledu komunikačních dovedností pak stojí za zmínku i přítomné rozhraní Bluetooth® operující v pásmu 2,4 GHz. Aby však bylo jasno, tradiční měřidla délky zde TOOLCRAFT nehodlá vytlačit. Na druhou stranu ale nevynechá ani jednu příležitost, ukázat jim svá záda.

Foto: Conrad

Světlo ve vašich službách

Univerzálnímu přístroji TOOLCRAFT LDM 60R s ozdobnými červenými prvky, odkazujícími na vlnovou délku obou laserů, vévodí barevný displej s úhlopříčkou přes 5 cm. Dokáže proto najednou přehledně zobrazit nejen výsledky měření, resp. další spočítané údaje, ale i doplňkové informace, včetně „bubliny“ digitální vodováhy, číselně vyjádřeného náklonu, provozních režimů nebo výmluvné nápovědy. Grafickou navigaci pak oceníte zejména u dvanácti volitelných funkcí měření pokrývajících celou řadu zcela běžných, ale také méně častých a nepřímých situací napříč mnoha obory. Se vzdáleností jako takovou lze navíc pracovat nepřetržitě a nechat si přitom vyčíslit minima společně s maximy. Přičítat a odečítat bude možné délku, plochu či objem.

Linky jako malované

Grafické menu přístroje LDM 60R se šesti položkami neskýtá žádné záludnosti. Ovládáte zde znovu vf komunikaci, přepínáte mezi jednotkami měření a definujete jedno ze tří vztažných míst – bodů nula. Rovněž si přizpůsobíte akustické projevy systému, povolíte automatické překlápění barevného displeje nebo aktivujete početní stanovení náklonu, nyní ve dvou rozměrech a s názorným vykreslováním přímo na kruhovém terči. S tím rovněž souvisí doplňková funkce pro měření a vyznačování úhlů na svislém povrchu, třeba zdi, kterou již spouštíte přímo pomocí delšího stisku příslušného tlačítka. Zřetelnou čáru vám nyní vykresluje pomocný laser umístěný na levém boku zařízení.

O důmyslnosti přístroje leccos napovídá i poslední ovládací prvek aktivující vestavěné kolečko pro kontaktní stanovení délky. Ve výčtu vlastností přístroje s logem TOOLCRAFT pak nesmí chybět ani zmínka o zapuštěném závitu pro připevnění měřidla ke stojanu, očku na provlečení poutka nebo zaslepeném USB konektoru k nabíjení vložených akumulátorů. Ni-MH zdroje energie však nejsou podmínkou, protože výrobce pamatuje také na klasické primární články. Těm se však dobíjení z pochopitelných důvodů nebude líbit a systém proto obsluhu po zapojení kabelu dodatečně upozorní krátkou výstražnou zprávou. U robustního zařízení počítejte s komplikovanějším přístupem do bateriového prostoru, nicméně si rychle poradíte i bez použití nástroje.

Foto: Conrad

Matematika s lidskou tváří

Víceúčelové měřidlo LDM 60R značky TOOLCRAFT vyniká svým širokým záběrem, dílenským zpracováním a také zvýšenou odolností. Vzhledem k pevně danému a relativně nižšímu jasu displeje s dobrými pozorovacími úhly nebude panel oslňovat, ovšem na přímém slunci zas tak moc nezazáří. Svižný systém naštěstí vládne volitelnou akustickou signalizací včetně zřetelného výstupu, který ženským hlasem v angličtině nahlas předčítá všechny výsledky, potvrzuje zadané povely a před uložením do praktického pouzdra se ještě nezapomene uctivě rozloučit. Mimochodem, jak je na tom s výchovou váš osobní metr?

V kombinaci s „hromadou“ podpůrných funkcí, dvojím laserem a třeba též kontaktní metodou měření dostáváte do rukou zařízení, které si při každodenní práci rychle oblíbíte. Zejména pak v hůře dostupném a často i nebezpečném prostředí nebo místech, kde nějakou rovinu musíte nejprve sami definovat. Na zeměpisné šířky již sice přístroj chyběl, trojúhelníky a Pythagorovu větu však bleskově ovládá i o půlnoci.

Jan Robenek

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář