Další solární střešní šindele? GAF Energy slibuje, že budou levnější a spolehlivější než ty od Tesly

Datum 25.01.2022

Foto: GAF Energy

Když Elon Musk v roce 2016 představil solární střešní šindele pod značkou Tesla, bylo to poprvé, co mnoho lidí vůbec poprvé slyšelo o solárních šindelích. Myšlenka střešní krytiny, která dokáže vyrábět energii a zároveň splynout s běžnými šindeli, je však známá již desítky let.

Nyní GAF Energy, sesterská společnost jedné z největších střešních společností na světě a divize soukromé společnosti Standard Industries, zahajuje nové úsilí o širším prosazení solárních šindelů na rodinných domech. Na trh uvedla výrobek nazvaný Timberline Solar, který bude podle společnosti levnější a spolehlivější než solární střecha Tesla. Na veletrhu CES právě získala cenu Best of Innovation Award for Smart Cities.

“Jsme součástí největšího světového výrobce střešních krytin. Máme přístup k materiálům, ke kterým běžné solární společnosti přístup nemají,” řekl Martin DeBono, prezident společnosti GAF Energy a dodal “Nikdo se nikdy nesnažil speciálně vyrobit solární produkt, který by mohl instalovat pokrývač. Nám se to podařilo a náš výrobek se na střechu instaluje pouhou pistolí na hřebíky. Jde nasadit dvakrát rychleji než typická solární technika.”

Timberline Solar lze přibít na střechu stejně jako běžný šindel, což podle společnosti GAF Energy sníží složitost a náklady na instalaci. Při výšce 43 centimetrů a délce 162 centimetrů jsou tyto šindele také podstatně větší než ty od společnosti Tesla, což znamená, že je třeba vyrobit méně dílů a méně jednotlivých kabelových spojů, což podle společnosti rovněž sníží náklady a zároveň zvýší spolehlivost.

Gabriela Bunea, senior viceprezidentka pro výzkum a vývoj solárních systémů ve společnosti GAF Energy, drží nový solární šindel společnosti. Foto: GAF Energy

Společnost GAF Energy rovněž tvrdí, že její hluboké vazby na sektor střešních krytin jí také pomohou ušetřit náklady na prodej a marketing, protože může přilákat nové zákazníky z velké skupiny lidí, kteří přicházejí ke společnosti GAF pro novou střechu a chtějí se už rozhodnout pro solární šindele.

Přirozeným okamžikem pro skutečné umístění solárních panelů na střechu je okamžik, kdy se již chystáte vyměnit střechu. Doslova nemá smysl dávat zcela novou fotovoltaiku na starou střechu, která je již dávno po záruce,” řekl David Winter, jeden z ředitelů společnosti Standard Industries a dodává, že každá třetí střecha z asfaltových šindelů v USA je střecha GAF. “Jsme tedy lidé, kteří sedí u pověstného stolu s majitelem domu v okamžiku, kdy potřebuje vyměnit střechu, kde mu můžeme představit myšlenku solární energie.”

Společnost GAF Energy se také chlubí tím, že své šindele montuje a částečně vyrábí ve svém závodě v San Jose v Kalifornii. Společnost sice dováží fotovoltaické články z Thajska, ale domnívá se, že je výhodné mít část výroby na domácím trhu.

Pořízení solární střechy za 30 000 dolarů by bylo mnohem levnější než cokoli, co je dnes na americkém trhu, a mohlo by stát méně než pořízení nové střechy a běžných solárních panelů.

Ukázka instalace na střeše domu. Foto: GAF Energy

Pro srovnání, předpokládané náklady společnosti Tesla na průměrně velkou solární střechu o rozloze 200 m2 v oblasti Bay Area činí asi 40 700 USD před dotacemi na solární energii. Je však známo, že výrobek společnosti Tesla stojí mnohem více, než byly původní odhady. Společnost byla v loňském roce postižena hromadnou žalobou poté, co dramaticky zvýšila ceny solárních střech pro zákazníky, kteří již podepsali smlouvy. (Tesla později některým zákazníkům sdělila, že zvýšení cen zruší, jak vyplývá ze soudních spisů).

Otázkou s otevřeným koncem je také účinnost šindelů GAF v reálném prostředí, protože předchozí výrobky ze solárních šindelů nebyly srovnatelné s běžnými panely. Společnost GAF Energy uvádí, že používá vysoce účinné mono-PERC články, které mají při vysokých teplotách lepší výkon než tradiční monokrystalické fotovoltaické články. Vzhledem k tomu, že je to čerstvá novinka, budeme si muset na hodnotové výkony a celkovou kvalitu provedení ještě nějaký čas počkat.

Ondřej Novák
zdroj: Verge

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář