Výstavba vodní elektrárny Hatta v Dubaji je v plném proudu

Datum 27.01.2022

Foto: DEWA

Práce na průkopnickém projektu vodní elektrárny v dubajské Hattě pokračují a stavba je již dokončena z 35 procent. Dubajský úřad pro elektřinu a vodu (DEWA – Dubai Electricity and Water Authority) oznámil aktuální informace o výstavbě projektu, jehož uvedení do provozu je naplánováno na únor 2024. DEWA dále uvádí, že výrobní kapacita dosáhne 250 MW, akumulační kapacitu bude mít 1 500 MWh a životnost až 80 let.

DEWA se o tomto projektu zmiňuje už ve svém pavilonu na výstavě EXPO 2020, kde má expozici s grafickým zobrazením fungování celé elektrárny. Uvádí se tam, že se jedná o první projekt svého druhu v oblasti Perského zálivu, do něhož bylo investováno přibližně 1,4 miliardy AED (9 miliard korun). Vodní elektrárna bude k výrobě čisté energie pro Dubaj využívat vodu z přehrady Hatta i z horní přehrady, která se staví v horách.

K výrobě elektřiny budou sloužit turbíny ovládané rychlostí vodního spádu z horní nádrže skrz 1200 metrů dlouhý vodní tunel. Jedná se o přečerpávající elektrárnu (podobně jako Dlouhé stráně) s 90sekundovou odezvou na poptávku po elektřině.

Voda uskladněná v horní části horní přehrady bude protékat 1,2 km dlouhým podzemním tunelem a otáčet turbínami. Mechanická energie z rotujících turbín se pak přemění na elektrickou energii a pošle se do elektrické sítě DEWA. K opětovnému využití vody se využívá čistá energie vyrobená v blízkém solárním parku, která čerpá vodu zpět tunelem a vrací ji do horní přehrady. Projekt se tak může pyšnit stoprocentně “obnovitelnou energii”.

Saeed Mohammed Al Tayer, výkonný ředitel společnosti DEWA uvedl, že společnost právě dokončila 1200 metrů dlouhý vysokotlaký vodní tunel. Na horní hrázi projektu je také dokončena první 37 metrů vysoká stěna z válečkového hutněného betonu (RCC).

Společnost DEWA realizuje v Hattě také dva další projekty – Dubai Mountain Peak a Hatta Sustainable Waterfalls, jejichž cílem je podpořit postavení Hatty jako turistické atrakce v Dubaji.

Ondřej Novák
zdroj: Arabian Business

Komentáře k článku (1)

  1. ….Projekt se tak může pyšnit stoprocentně “obnovitelnou energii”…. Je ale zapotřebí přičíst uhlíkovou stopu při výstavbě, hlavně z výroby betonu a vlastních solárních panelů. Uhlíková stopa se smaže nejdříve někdy po deseti letech a životnost solárních panelů ( které se nemohou recyklovat ) je také cca 20 let a musí se po té obnovit. Takže s tou 100% zelenou elektřinou bych byl hodně, ale opravdu hodně opatrný.

Napsat komentář