Dubajský úřad pro elektřinu a vodu má na Expu také svůj pavilon

Datum 29.01.2022

V pavilonu Dubajského úřadu pro elektřinu a vodu se na expu dozvíte také o výstavbě vodní elektrárny v poušti. Foto: René Pajurek

Pavilon Dubajského úřadu pro elektřinu a vodu (DEWA – Dubai Electricity and Water Authority) se nachází mezi pavilony Kataru a Kuvajtu, do kterých byste měli také zavítat, pokud se tuto velkolepou výstavu rozhodnete v průběhu příštích dvou měsíců navštívit. EXPO totiž končí 31. března 2022.

Tento úřad se účastní výstavy s vlastním pavilonem, který se vyznačuje moderním designem, jenž odpovídá roli DEWA jako oficiálního partnera pro udržitelnou energii na výstavě EXPO 2020 v Dubaji, která je pořádána pod heslem “Spojujeme mysl, vytváříme budoucnost”. Pavilon společnosti DEWA představuje její klíčové projekty a inovativní iniciativy, zejména v oblasti obnovitelných a čistých zdrojů energie a využití technologií čtvrté průmyslové revoluce pro oblast veřejných služeb.

Uvnitř pavilonu dubajského úřadu DEWA je také zobrazena přečerpávací přehrada poblíž hranic s Ománem, která bude v provozu za dva roky. Foto: René Pajurek

V pavilonu DEWA je zobrazeno schéma fungování a průběh prací na průkopnickém projektu vodní elektrárny v dubajské Hattě. Dubajský úřad pro elektřinu a vodu – DEWA uvádí, že výrobní kapacita dosáhne 250 MW s životností až 80 let. K výrobě elektřiny budou sloužit turbíny ovládané rychlostí vodního spádu z horní nádrže skrz 1200 metrů dlouhý vodní tunel, který je již v těchto dnech dokončen.

Jedná se o přečerpávací elektrárnu, podobně jako Dlouhé stráně u nás. Náběh je s 90sekundovou odezvou na poptávku po elektřině. Další významný projekt tohoto úřadu, tentokrát spíše jako turistická atrakce, jsou vodopády Hatta, které mají být už letos v blízkosti této přečerpávací elektrárny vybudovány. Zajímavý je také projekt na výrobu zeleného vodíku.

Pavilon tak návštěvníky seznamuje jak s nástupem vodních elektráren v poušti, tak i s možným turistickým potenciálem, které kolem těchto staveb mohou vzniknout. A protože se jedná o Dubaj, který na takovýchto projektech, které dokážou přitáhnout pozornost a následně i turisty, rozhodně nešetří, dá se předpokládat, že po místní “lyžovačce na sněhu” se v blízké budoucnosti stane turistickým magnetem i vodní ráj v poušti.

Jelikož se jedná o dílo v blízkosti hranic s Ománem, turisté budou moci navštívit i tuto zemi, kde je možné se dostat buď autobusem za 55 AED (330 korun) vyjíždějícím z terminálu 2 dubajského letiště nebo i půjčeným autem z Dubaje. Většina místních autopůjčoven už dopředu svým zákazníkům vystavuje tzv. NOC (Non Objection Certificate), čímž jim dovoluje s vypůjčeným autem cestovat i do Ománu.

Rozsáhlou reportáž o výstavě EXPO 2020 si na Voltech můžete přečíst zde.

René Pajurek

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář