Americké letectvo podporuje vysokorychlostní obojživelný letoun od společnosti Valkyrie

Datum 05.02.2022

Foto: Valkyrie Systems Aerospace

Společnost Valkyrie Systems Aerospace se sídlem v Renu v Nevadě získala od amerického letectva výzkumný grant na další vývoj svého pozoruhodného konceptu HoverJet Guardian, který kombinuje VTOL a vysokorychlostní proudový let s obojživelnými schopnostmi.

Zdá se, že koncept HoverJet Guardian od společnosti Valkyrie rozhodně odpovídá požadavkům americké armády v rámci výběrového řízení na zkonstruování obojživelného letounu s rychlým nasazením. V podstatě se jedná o výkonný, volitelně pilotovaný proudový letoun s vestavěným elektrickým systémem VTOL.

Společnost Valkyrie uvádí cestovní rychlost 340 mph (547 km/h) a maximální rychlost 700 mph (1 127 km/h). Ve vzduch má vydržet neuvěřitelných 15 hodin a dokáže se pohybovat ve výškách až 40 000 stop (12 192 m).

Při poměrně malých komapktních rozměrech 7,3 x 9,1 x 1,8 m váží prázdný skoro dvě tuny. Přidejte palivo, pilota a/nebo až 2 000 lb (907 kg) nákladu a tento malý systém VTOL bude muset Guardian zvednout na maximální vzletovou hmotnost 12 000 lb (5 443 kg).

Jelikož bude letoun poháněn především leteckým palivem, nebude skladování energie vůbec problém a elektrické systémy mohou být vyladěny spíše na vysoký výkon než na účinnost.

Valkyrie uvádí, že tyto letouny budou moci operovat v obojživelném a vznášedlovém režimu. Foto: Valkyrie Systems Aerospace

Jak přesně funguje režim vznášedla, je v tuto chvíli trochu záhadou, ale letoun VTOL schopný vzlétnout a přistát na téměř jakémkoli povrchu a po vzlétnutí koketovat se zvukovou bariérou by byl zjevně velmi užitečnou platformou nejen pro armádu.

“To, co dělá tento letoun jedinečným,” říká oficiální zpráva Valkyrie, “je patentovaný systém řízení vektoru tahu, patentovaná technologie, která umožňuje provoz v téměř jakémkoli terénu a/nebo nepříznivých podmínkách.”

Zatím není zcela jasné, jak daleko se tyto letouny dostaly za fázi konceptu, i když společnost Valkyrie tvrdí, že jsou “produktem více než 25 let inženýrství, testování a zdokonalování, které zahrnuje sedm generací technologického pokroku”.

Financování umožní společnosti Valkyrie pokračovat ve vývoji konceptu v příštích šesti měsících ve spolupráci s USAF, USSOCOM a Collaboration.ai.

Ondřej Novák
zdroj: New Atlas a Valkyrie Systems Aerospace

Napsat komentář