Zcela bez peněz: Libanonské telekomunikační společnosti jsou blízko krachu, protože se daří zlodějům kabelů

Datum 06.02.2022

Bejrút, hlavní město Libanonu. Foto: Jo Kassis, Pexel

Libanonské telekomunikační společnosti, které byly kdysi pro stát dojnou krávou, jsou dnes v existenčním ohrožení. Příjmy dvou největších společností Alfa a Touch, kterým se v Libanonu říká duopol, jelikož ovládají v zemi telekomunikace, představují náklady na naftu pro generátory elektrické energie, které – vzhledem k hospodářskému kolapsu země a následnému pádu měny, obrovské ekonomické potíže.

“Jsme v režimu krizového řízení, aniž bychom byli schopni se podívat na dlouhodobé problémy nebo na celková řešení, protože jsme rozptýleni každodenními záležitostmi,” řekl agentuře Reuters ministr telekomunikací Johnny Corm a dodal: “Žijeme ze dne na den.”

Zatímco globální telekomunikační operátoři soutěží v nabídkách na získání předplatitelů nebo budování sítí 5G, libanonské firmy – obě se v roce 2020 vrátily do rukou státu – se soustředí na přízemnější záležitosti, jako je zastavení pravidelných krádeží kabelů z jejich telekomunikačních věží.

“Každý den je tu nějaká krádež,” řekl Corm. “Došlo to tak daleko, že se obracíme na obce s žádostí o pomoc, protože bezpečnostní služby už na to nemají kapacitu.”

V loňském roce, kdy se churavějící libanonská energetická síť teprve stavěla na nohy, tvořilo palivo do generátorů 7 % výdajů telekomunikačního sektoru. Letos se předpokládá, že se tato částka vyšplhá na dvě třetiny rozpočtu, uvedl ministr.

Předpokládá se, že společnostem klesnou mzdy z původní jedné třetiny na 10 % nákladů, což je měřítko toho, jak jsou nyní výnosy pohlcovány náklady a jak se snížila kupní síla zaměstnanců. Podle portálu GulfNews je příčinou nezodpovědné tištění peněz k pokrytí vládních výdajů. Libanonská lira se začala formovat v roce 1924 a v 60. letech 20. století se ustálila na hodnotě přibližně 3 liry za 1 USD. V roce 1981 začala lira vůči dolaru oslabovat a v září 1992 se už dostala na hranici 2 800 lir za dolar. V současné době překračuje na černém trhu hranici 15 000 libanonských lir za dolar. Uměrně inflaci a devalvaci měny se také snižuje úroveň mezd, což následně zhoršuje pracovní morálku. Lidé často nedostanou mzdu dostatečně velkou ani na pokrytí jejich základních potřeb.

Telekomunikační systém trápí výpadky internetu a slabý mobilní signál. Corm ale naznačil, že vyhlídky na jakékoli zlepšení jsou chmurné, protože až polovina zaměstnanců obou firem se ani nedostavuje do práce. Některým z nich mzda totiž nepokryje ani náklady na dopravu do práce.

Ondřej Novák
zdroj: Reuters, Gulf News

Napsat komentář