Oficiální zpráva SpaceX ke geomagnetické bouři a zničení 40 satelitů

Datum 09.02.2022

Foto: SpaceX

Kvůli obří geomagnetické bouři přišla společnost SpaceX o 40 satelitů ze své konstelace Starlink, zajišťující vysokorychlostní přístup k internetu po celém světě.

Zde je dnešní oficiální prohlášení společnosti SpaceX

Ve čtvrtek 3. února vynesla raketa Falcon 9 ze startovacího komplexu 39A (LC-39A) Kennedyho vesmírného střediska na Floridě na nízkou oběžnou dráhu Země (210 km) 49 družic Starlink. Společnost SpaceX umisťuje své družice na tyto nižší oběžné dráhy, aby ve velmi vzácných případech, kdy některá družice neprojde počátečními kontrolami systému, byla rychle deorbována vlivem odporu atmosféry. Nízká výška nasazení sice vyžaduje výkonnější družice, což nás stojí nemalé náklady, ale je to správná věc pro zachování udržitelného vesmírného prostředí.

Družice vypuštěné ve čtvrtek 3. února byly bohužel následující den výrazně ovlivněny geomagnetickou bouří. Tyto bouře způsobují oteplení atmosféry a zvýšení hustoty atmosféry v nízkých výškách našeho rozmístění. Podle palubního systému GPS totiž eskalace rychlosti a síly bouře způsobila, že odpor atmosféry se zvýšil až o 50 % oproti předchozím startům. Tým Starlinku navedl družice do bezpečného režimu, kde se minimalizoval odpor – aby se účinně “kryly před bouří” – a nadále úzce spolupracoval s 18. letkou řízení vesmírných sil a společností LeoLabs, aby poskytoval aktuální informace o družicích na základě pozemních radarů.

Předběžné analýzy ukazují, že zvýšený odpor v malých výškách zabránil družicím opustit bezpečný režim a zahájit manévry na zvýšení oběžné dráhy a až 40 družic se vrátí nebo již vrátilo do zemské atmosféry. Deorbitující družice nepředstavují žádné riziko kolize s jinými družicemi a díky své konstrukci zaniknou při návratu do atmosféry – to znamená, že nevznikne žádné orbitální smetí a žádné části družice nedopadnou na zem. Tato jedinečná situace ukazuje, jak velké úsilí tým Starlinku vynaložil, aby zajistil, že systém bude na špičce v oblasti snižování množství odpadu na oběžné dráze.

Oficiální tisková zpráva společnosti SpaceX

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář