Z virtuálního světa do reálného života: konektor EPIC® POWER M12L/K

Datum 10.02.2022

POWER M12L/K Foto: Lapp

V mnoha průmyslových odvětvích pokračuje trend miniaturizace. Aplikace jsou stále kompaktnější, montážní prostory menší a potřeba vytvořit rozebíratelné spoje roste. Reakcí na tyto požadavky trhu jsou konektory EPIC® POWER M12, ve kterých byly důsledně implementovány. V automatizační technice je citlivou otázkou nejen bezporuchový přenos dat, ale také spolehlivé napájení jednotlivých komponent. PROFINET se plně spoléhá na standardizovaný konektor M12L.

“Předchozí konektory M12 již byly vyvinuty na hranici proveditelnosti. Nyní jsme znovu zkontrolovali všechny seřizovací šrouby, abychom dosáhli co nejlepších výsledků. To by bylo jen stěží možné bez návrhu s využitím digitálního dvojčete,” vysvětluje Martin Guserle, vedoucí obchodní jednotky EPIC® Connectors ve společnosti U.I. Lapp GmbH.

Během vývoje byly technické vlastnosti konektorů simulovány pomocí virtuálních modelů. Dvě řady konektorů M12K pro přenos energie do 630 V/12 A a M12L do 60 V/16 A byly důkladně virtuálně testovány ještě předtím, než byl vytvořen první model na 3D tiskárně. Hranice přenosu energie u stále menších konektorů byla tak nejprve vyhodnocena virtuálně a poté převedena do prvních prototypů a sériové výroby. Ve srovnání s konektory, které společnost LAPP vyvíjela dříve, to vede k výrazně menším konstrukčním rozměrům, a to při lepším přeneseném výkonu.

Široké možnosti využití konektoru EPIC® POWER M12L a M12K

Nové konektory EPIC® POWER M12L a M12K mají široké možnosti využití. Jsou například vhodné pro malé kolaborativní roboty, tzv. koboty, které spolupracují s lidmi ve výrobě nebo ve skladu. Nebo pro automaticky řízená vozidla (AGV), která jsou využívána například v logistickém centru LAPP v Ludwigsburgu. Taková autonomně řízená vozidla mají velmi často stísněné prostory pro všechny komponenty. Další velkou oblastí využití konektoru EPIC® POWER M12L je instalace v modulech I/O pro PROFINET. Dosud byly standardním napájecím rozhraním pro distributory senzorů/akčních členů konektory 7/8″. Přechod ze starého standardu na M12L umožňuje zmenšit rozměry distribučních boxů o více než 50 %. Uživatelská organizace PROFINET (PNO) definovala konektor M12 s kódováním L jako napájecí rozhraní pro všechny aplikace PROFINET. Jedná se o nastavený standard pro zařízení PROFINET, jako jsou inteligentní motory nebo právě I/O moduly. Kódování M12 L k tomu vytváří ideální podmínky.

Martin Guserle: “Předpokládáme, že většina nových strojů a systémů bude v budoucnu používat kódování M12 L jako napájecí rozhraní.” Iniciativa německých výrobců automobilů pro automatizaci (AIDA) se již také rozhodla stanovit M12L jako standard.

Lucie Dvořáková

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář