28kg elektromotor od Koenigseggu má výkon 250 kW

Datum 11.02.2022

Foto: Koenigsegg

Má označení Quark a při své hmotnosti pouhých 28 kg nabízí výkon neuvěřitelných 250 kW! A jelikož se jedná o Christiana von Koenigsegga vyrábějící hypersportovní auta stejnojmenné značky, využití nalezne především jako pomocník spalovacímu motoru v plug-in hybridním uspořádání.

Podle vyjádření společnosti, má jít o nejlepší poměr mezi výkonem, točivým momentem a hmotností v celém automobilovém průmyslu. Maximální výkon jednoho elektromotoru má být 250 kW (340 k) a 600 Nm točivého momentu, ovšem s omezením pouze na 20 sekund. Poté se maximální výkon elektromotoru dostane lehce přes 100 kW a cca 250 Nm.

Celá pohonná jednotka Terrier, jejíž součásti jsou dva tyto elektrické motory Quark, využívá také řídící jednotku rozdělující točivý moment, jeden kompaktní (namísto tradičních dvou) výkonný šestifázový invertor označovaný David a sadu planetových převodů pro každou výstupní hřídel. Kombinovaný maximální výkon obou elektromotorů v celém systému Terrier tak bude dosahovat 500 kW (680 k) a nejvyššího točivého momentu 1.100 Nm při celkové hmotnosti ústrojí kolem 85 kilogramů.

Podle vedoucího vývoje elektrických motorů v automobilce Koenigsegg jsou tyto elektromotory schopny dodat vozu nevídaný rozsah v nižších rychlostech díky brutální akceleraci, přičemž spalovací motor poslouží k silnému záběru v těch vyšších rychlostech. Využití tohoto pohonu plánuje firma ve svých modelech Gemera. Pokud se osvědčí u tohoto modelu, najde si uplatnění i v jiných modelových řadách značky Koenigsegg.

Ondřej Novák
zdroj: Cleantechnica.com

Napsat komentář