Starship od SpaceX je připraven na první cestu do vesmíru

Datum 11.02.2022

Foto: SpaceX

Očekává se, že největší kosmická loď, jaká kdy byla postavena, se poprvé dostane na oběžnou dráhu už příští měsíc. Informuje o tom portál Big Think. Společnost SpaceX je lídrem ve vývoji opakovaně použitelných raket, které po startu bezpečně přistávají zpět na Zemi. Po renovaci je pak lze vypouštět opakovaně, což snižuje náklady na každý start.

V roce 2016 společnost zahájila vývoj masivního nosného systému, který se skládá z 230stopové nosné rakety prvního stupně (tzv. Super Heavy), na jejímž vrcholu je 165stopová kosmická loď (Starship). Celková výška celé rakety, v přepočtu na metrický systém, je 120 metrů. Šířka je 9 metrů. Po dokončení má být Starship největší a nejvýkonnější kosmickou lodí na světě. Současný držitel rekordu – raketa Saturn V od NASA, používaná při misích Apollo k letu na Měsíc – byla o něco kratší a výkon měla poloviční než současná raketa Starship.

Systém je navržen tak, aby na nízkou oběžnou dráhu Země vynesl neuvěřitelných 100 tun užitečného nákladu, což je více než čtyřnásobek maximálního užitečného zatížení Falconu 9 společnosti SpaceX. Starship je navíc navržen tak, aby byl plně opakovaně použitelný.

“Starship je navržen jako obecný přepravní prostředek pro celou sluneční soustavu,” řekl Musk v listopadu 2021. “Na povrch Europy byste mohli dopravit stotunový objekt. To je mnohem víc, než byste dokázali s menší raketou. Takže si myslím, že je to velmi vzrušující.”

Elon Musk odhaduje, že možnost opakovaného použití Starshipu by mohla snížit náklady na start na pouhé 2 miliony dolarů. Pro srovnání – Space Shuttle s nosností 30 tun stál téměř 1,6 miliardy dolarů na jednu misi – a jeho značně opožděný nástupce, Space Launch System (SLS), by měl stát nejméně 900 milionů dolarů na jeden start (a možná i dvakrát tolik – to se ještě neví), přičemž jeho nosnost je pouhých 70 tun.

Starship by mohl dopravit 100tunový objekt na povrch Europy nebo 100 lidí na Mars.Elon Musk

V listopadu loňského roku Musk uvedl, že by SpaceX mohla letos provést deset nebo i více zkušebních letů lodi Starship. V té době předpokládal, že první by se mohl uskutečnit již v lednu. Kvůli zdržení ze strany FAA (Federal Aviation Administration), která v současné době posuzuje možný dopad zkušebního letu společnosti SpaceX na životní prostředí, se termín posune až na březen.

Pokud se však první zkušební let na oběžnou dráhu uskuteční v březnu, jak je nově v plánu společnosti SpaceX, můžeme pravděpodobně očekávat, že do konce roku jich bude mnohem více. Další Muskova listopadová předpověď – vynesení cenného nákladu v roce 2023 – by se tak mohla ještě naplnit. Pro planetární výzkum by to byl obrovský přínos.

Ondřej Novák
zdroj: Big Think

Dny teplárenství 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Celkový výkon a velikost rakety je jedna věc.. Saturn V byla naprosto výjimečná raketa hlavně díky motorům prvního stupně (a bylo jich jen 5!!) A ještě s uvážením že tu celou velikostně srovnatelnou raketu dokázali dostat od země více než před 50ti lety! V podstatě s počítačem výkonu kalkulačky.. Fakt smekám! Recyklace je určitě super věc.. jen mi přijde škoda, že to úsilí programu Apollo upadlo.. a vývoj jede skoro na novo. A bohužel, kromě elekroniky toho tak extra moc nového není. S raketovými motory tohoto typu možná tak leda na ten Mars..

Napsat komentář