V Atlantském oceánu hoří nákladní loď s tisíci vozidly koncernu Volkswagen

Datum 17.02.2022

Nákladní loď Felicity Ace hoří u portugalských Azorských ostrovů. Foto: Portugalské námořnictvo

Opuštěná dvousetmetrová nákladní loď převážející automobily značky Volkswagen je unášena Atlantským oceánem poté, co posádka musela kvůli rychle se šířícímu požáru na palubě uprchnout.

Podle včerejšího prohlášení portugalského námořnictva se loď v době vypuknutí požáru plavila 90 námořních mil jihozápadně od portugalských Azorských ostrovů. Poté, co požár vypukl v nákladovém prostoru, se zanedlouho rozšířil a donutil všech 22 členů posádky opustit loď. Podle dalšího prohlášení portugalského námořnictva byla posádka bezpečně vyzvednuta a převezena do místního hotelu, přičemž záchranu koordinovalo Námořní pátrací a záchranné koordinační centrum Ponta Delgada.

Majitelé lodi zajistili její odtažení, protože loď nadále hoří. Loď Felicity Alice je registrovaná v Panamě a provozuje ji japonská lodní společnost Mitsui O.S.K. Lines (MOL). Společnost MOL na žádost televize CNN o komentář nereagovala. Podle stanice CNN má být mezi zničenými vozy spoustu luxusních značek jako Porsche směřující na severoamerický trh. V době požáru převážel přibližně 4 000 vozidel, přičemž právě vozidla značky Porsche měla představovat zhruba čtvrtinu z celkového počtu.

Tato nešťastná událost se odehrává v nepříznivé době automobilového průmyslu. Celosvětový nedostatek počítačových čipů stále tlačí na automobilky, které jsou nuceny omezovat směny a vyrábět méně vozidel. Nedostatek nových zásob způsobuje, že nové i ojeté automobily jsou mimořádně drahé a prodejci nejsou příliš ochotní dávat nějaké slevy na nová vozidla z oficiálních ceníků.

Tento týden je pro námořní dopravu velice nešťastný, o den později zachvátil požár další loď plující z Řecka do Itálie. Tato událost se však zřejmě zcela neobejde bez ztráty lidských životů.

Ondřej Novák
zdroj: CNN

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (12)

  1. Pokud je na vině elektromobil, pak bych to nechal zaplatit automobilku které el. auto patřilo a zakázal bych jejich výrobu pro velkou zátěž na ekologii

    1. ekologie nikoho nepali a urcite byli pojisteni,takze to zaplati pojistovna, simply clever. Aspon maji pro koho vyrabet auta, s takovou bude porad solidni previs poptavky nad nabidkou, dobre to vymysleli

  2. Taková škoda, jako auta wv jsou o ničem, mohlo to hořet více u pláže, ať se každý ohřeje 🙂

  3. Elektroauta s LIONkama jsou z požárního hlediska naprosté svinstvo a děsivé riziko. Kdo to parkuje doma v garáži tak Perun s ním a zlé pryč, já bych si nelajznul. (30 let profi-hasič)

      1. Špatně jste to pochopil. 30 let praxe u hasičů. Elektroauta se dělají pár roků, ale největší problém je, že taková auta nelze prakticky hasit. Takové auto se musí naložit na několik dní do kontejneru plný vody. Zkuste se podívat na internetu, jak to vypadá, když chytne baterie u obyčejné elektroběžky…

Napsat komentář