Nešťastný týden na moři: Další loď v plamenech

Datum 19.02.2022

V pátek 18. února 2022 vzplanul trajekt v Jónském moři poblíž řeckého ostrova Korfu. Foto: Lazos Mantikos

Tento týden je pro námořní dopravu velice nešťastný. Po požáru lodi s tisícemi aut u Azorských ostrovů vzplála další loď. Včera k večeru byly z trajektu Euroferry Olympia plujícího pod italskou vlajkou vidět obrovské chuchvalce kouře. Trajekt začal hořet poblíž ostrova Korfu na cestě z přístavu Igoumenitsa v západním Řecku do italského přístavu Brindisi, což je devítihodinová cesta.

Když pak vypukl požár, bylo na palubě celkem 241 cestujících a 51 členů posádky a záchranná plavidla již většinu z nich převezla na ostrov Korfu. Nicméně dvanáct lidí se stále po vypuknutí požáru pohřešuje. Řecká pobřežní stráž uvedla, že se z trajektu dlouhého 183 metrů podařilo zachránit 280 lidí.

V pátek pozdě večer zachránily řecké posádky dvě osoby, bulharského a afghánského občana, kteří nebyli na oficiálním seznamu pohřešovaných. Byli převezeni do nemocnice na Korfu, uvedla společnost v prohlášení. Většina zachráněných je nyní ubytována v hotelech na Korfu.

“Jezdím sem a zpět už tolik let, že jsem takovou situaci ještě nezažil,” řekl evakuovaný padesátiletý řecký řidič kamionu Giorgos Parlatzas.

Trajekt totiž kromě lidí také převážel 153 vozidel, jak uvedla společnost Grimaldi Lines, které tento trajekt patří. Příčina požáru se vyšetřuje a úřady budou mít více důkazů, jakmile bude loď odtažena na bezpečné místo.

Ondřej Novák
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

Napsat komentář