První “létající jachta” na světě se bude plavit po obloze i po moři. Navíc s nulovými emisemi

Datum 20.02.2022

Foto: Lazzarini Design Studio

Proč stavět superjachtu, která se pohybuje jen po vodě, když můžete vytvořit superjachtu, která může i létat? Tuhle otázku si položil asi málokdo z nás. Ne tak designérská společnost Lazzarini Design Studio se sídlem v italském Římě. Ta vymyslela nový koncept jachet s názvem Air Yacht, který má schopnost “plout po obloze” stejně jako po oceánu.

Sto padesát metrů dlouhá jachta, vybavená osmi protiběžnými elektromotory poháněnými superlehkými bateriemi a solárními panely, může brázdit jak oblohu tak i světová moře rychlostí 60 uzlů (110 km/h). A to po dobu více než dvou dnů v kuse. A navíc s nulovými emisemi. Kromě plně elektrické mobility je tato letecká jachta ekologická i v dalších ohledech: Bude postavena výhradně z uhlíkových vláken, která jsou pevná a zároveň lehká.

Koncept Air Yacht od studia Lazzarini, který bude “plout na obloze” i na moři. Foto: Lazzarini

Minulý měsíc byly zveřejněny nákresy této létající jachty a futuristický design vypadá velmi nadčasově. Obrovská konstrukce vyrobená z uhlíkových vláken bude vybavena dvěma vzducholoděmi naplněnými stlačeným heliem, což jí podle konstrukčního týmu, umožní také vzlétnout.

Konstrukce umožní také schopnost plout “tiše” po vodě odhadovanou rychlostí pěti uzlů. Foto: Lazzarini

Kromě zjevných letových schopností je Air Yacht navržen tak, aby mohl “tiše” plout po vodě rychlostí odhadovanou na pět uzlů, a to díky “nafukovacím základnám”, které se při přiblížení k vodě naplní vzduchem a umožní tak vozidlu plavat rychlostí 5 uzlů.

Hlavní apartmá se nachází v hlavním trupu, který měří přibližně 80 metrů, spolu s prostorným obývacím pokojem s jídelnou a bazénem. Kromě tohoto apartmá je tam také 10 kajut pro cestující.

V centrální části trupu je prostorný obývací pokoj a bazén. Foto: Lazzarini

Hlavní cíl společnosti, která tuto jachtu navrhla, je “ekologicky udržitelná doprava” a toto plavidlo je zaměřeno spíše na soukromého majitele než na veřejnou dopravu nebo turistické účely.

Ondřej Novák
zdroj: Architectural Digest

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář