Mladík už nesleduje letadla Muska. Zaměřuje se teď na letadla ruských oligarchů. Vidět je můžete i vy

Datum 03.03.2022

Foto: Pexels

Devatenáctiletý mladík Jack Sweeney, který se proslavil tím, že na Twitteru vytvořil účet sledující soukromé letadlo Elona Muska, teď přesedlal na sledování ruských oligarchů. Student prvního ročníku University of Central Florida, založil nový účet na Twitteru, který podle něj sleduje pohyb různých letadel vlastněných ruskými miliardáři.

Sweeney sdělil, že účet založil poté, co obdržel několik žádostí o sledování letadel ruských oligarchů po invazi na Ukrajinu. Před začátkem invaze minulý týden uvedl, že o ruských miliardářích nebo jejich letadlech věděl jen velmi málo.

“Předtím jsem ani nevěděl, že existují takoví vlivní oligarchové. Z toho, co jsem pochopil, mají nejspíš slušnou moc. Letadla, která tito oligarchové mají, jsou naprosto šílená”, vysvětlil Sweeney agentuře Bloomberg. “Jsou obrovská v porovnání s ostatními letadly”.

Patří mezi ně letadla, která vlastní nejbohatší obyvatelé Ruska Vladimir Potanin, vlastnící významný podíl v metalurgické společnosti Norilsk Nickel, Roman Abramovič, podnikatel v ropném byznysu a současný majitel fotbalového klubu Chelsea, který v nejbližších dnech hodlá prodat (už oslovil švýcarského miliardáře Hansjorga Wysse), Alexander Abramov, miliardář z ocelářského průmyslu nebo Oleg Děripaska, majitel hliníkárny RUSAL, automobilky GAZ, výrobce letadel Aviacor.

Sweeneyho účet na Twitteru v současnosti sleduje 39 letadel a vrtulníků patřících 19 oligarchům. Je tam seznam letadel, od soukromých tryskáčů a vrtulníků až po velká letadla typu Boeing 737, která již byla sledována na blogu nazvaném Radar Spots.

Sweeney se poprvé dostal do povědomí veřejnosti poté, co ho Elon Musk požádal, aby zrušil svůj účet na Twitteru, který sledoval, kde se nachází jeho soukromé letadlo. Musk již dříve na podzim Sweeneyho požádal, aby účet zrušil. Nabízel mu za to 5 000 dolarů, a označil ho za “bezpečnostní riziko”, ale ten nakonec odmítl a místo toho požádal o stáž v jeho firmě plus padesát tisíc dolarů. Ten to odmítl se slovy, že se nenechá “odstřelit” nějakým cvokem.

Tady je SMS konverzace mezi Elonem Muskem a Jackem Sweeneym

Richard Pappen,
zdroj: Bloomberg

Napsat komentář