Nové Panzerfausty a staré Strely z bývalého NDR míří z Německa na Ukrajinu.

Datum 04.03.2022

Panzerfaust 3. Foto: Dynamit Nobel Defence

Panzerfaust 3, který je zařazený vedle německého Bundeswehru i v dalších evropských a světových armádách, teď putuje i na Ukrajinu. Jeho výrobu zajišťuje už více než 60 let německá společnost Dynamit Nobel Defence. Tato ikonická německá zbraň je stále tou nejvýkonnější ruční protitankovou zbraní pro pěchotu. Jedná se o samonabíjecí protitankovou zbraň odpalovanou z ramene, kterou nese a obsluhuje pouze jeden voják. Včetně samotného granátu váží necelých 13 kilogramů. Výkonná hlavice s tandemovou tvarovanou náloží prorazí moderní bojové tanky nebo i těžká obrněná vozidla.

Kromě Nizozemska, kterému Němci už dříve povolili dodávku 400 ks panzerfaustů, se s dodávkou přidalo samotné Německo. Německý kancléř Olaf Scholz uvedl, že jeho země pošle na Ukrajinu 1 000 protitankových zbraní Panzerfaust 3 a 500 protiletadlových raket Stinger. Německo rovněž uvedlo, že konečně umožní také ostatním evropským zemím, aby na Ukrajinu okamžitě poslaly své vlastní dodávky špičkových zbraní německé výroby, které mají pomoci v obranném úsilí proti Rusku.

“Doba se změnila,” řekl Scholz na nedělním mimořádném zasedání parlamentu. “Svět už není stejný. Budeme muset mnohem více investovat do bezpečnosti naší země – do ochrany naší svobody a do ochrany naší demokracie.”

Sovětské Strely z dob studené války jsou stále funkční

Kromě Panzerfaustů chce Německo na Ukrajinu poslat ještě 2700 protiletadlových raket typu Strela. Jedná se o zbraně sovětské výroby, které měla ve výzbroji Národní lidová armáda (NVA) bývalé Německé demokratické republiky, státu založeném v roce 1949 v sovětské okupační zóně. Dodávku včera schválilo německé ministerstvo hospodářství, jak informuje agentura DPA s odvoláním na ministerské zdroje. K německé dodávce raket Strela se přidá i česká. Ta jich – podle serveru Aktualne.cz – dodá celkem 160 kusů. Armády střední a východní Evropy byly těmito raketami vybavovány v době studené války už od 60. let minulého století. Tyto protiletadlové rakety jsou stále funkční a podobně jako panzerfausty nebo rakety Stinger se odpalují z ramene.

Německo, které má s Ruskem velmi úzké obchodní vazby a je na něm závislé z více než poloviny, pokud jde o dodávky zemního plynu, bylo stále více kritizováno ze strany partnerů z Evropské unie a NATO za to, že otálí s vysláním zbraní na pomoc Ukrajině při její obraně. Váhalo také se souhlasem s tvrdými hospodářskými sankcemi, jako je například vyloučení ruských bank ze systému mezinárodních plateb SWIFT.

Scholz minulou neděli také oznámil, že Německo okamžitě zvýší své výdaje na obranu na 2 % hrubého domácího produktu (HDP), které slíbilo partnerům NATO v roce 2014, ze současných 1,4 % – poté, co posledních osm let prohlašovalo, že to možné není. Velitel německé armády minulý týden dokonce přiznal, že Bundeswehr je špatně vybaven pro válku v Evropě, o které si on, stejně jako miliony dalších Němců, nikdy nemyslel, že je možná, dokud Rusko nezaútočilo na svého souseda.

Richard Pappen
Zdroj: Reuters, Army Recognition

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář