Můžou Stingery ublížit Rusům stejně jako dříve v Afghánistánu?

Datum 05.03.2022

Střely Stinger. Foto: US Army

Mezi významné strategické událostí posledních dnů je rozhodnutí USA poslat na Ukrajinu rakety Stinger pro boj s Rusy. Rozhodnutí připomíná Reaganovu administrativu, která v roce 1986 poslala afghánským povstalcům také tyto rakety odpalované z ramene pro boj proti ruské armádě. Zatím není znám přesný čas dodávky, kterou Američané budou asi tajit do poslední chvíle.

Pouhé tři měsíce poté, co CIA zprostředkovaně dodala stingery do rukou afghánských mudžáhidů, se odhadovalo, že denně sestřelovali jedno sovětské letadlo. Někteří analytici dokonce připisovali Stingerům zásluhu na zvratu války proti Sovětům, kteří se nakonec v roce 1989 stáhli, poraženi poté, co zabředli do desetiletého válečného tažení, v němž zahynulo 15 000 ruských vojáků a mnoho dalších bylo zraněno. Strach z této zbraně však měli později i Američané před zahájením operace Trvalá svoboda v roce 2001. Část stingerů totiž zůstala v rukou Tálibánu, který podporoval al-Káidu.

Stinger, vyvinutý americkou společností Raytheon v druhé polovině minulého století, se stal součásti americké armády od roku 1981. Jedná se 15kilogramovou střelu odpalovanou z ramene, která využívá infračervený senzor k lokalizaci letadla podle jeho tepla. Střela o délce 1,5 metru se pohybuje dvojnásobnou rychlostí zvuku a ničí cíl pomocí tříštivých výbušnin.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken minulý pátek uvedl, že pověřil ministerstvo obrany, aby poslalo Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 350 milionů dolarů “na obranu před nevyprovokovanou a neoprávněnou válkou ze strany Ruska”. Právě Stingery budou součásti této vojenské pomoci. Od nich si Američané slibují, že budou velice efektivní v odrážení útoků na ukrajinská města ze vzduchu. Pokud by Ukrajina vyzbrojená stingery začala sestřelovat ruské letouny se stejnou úspěšnosti jako tehdy Afghánci, mohlo by to ale vést k nepředvídatelnému zpětnému úderu ze strany Ruska, ať už přijde v jakékoliv podobě.

Podle portálu Insider je dodávka raket Stinger pro USA obzvláště významným krokem vzhledem k jejich nedávné podpoře Ukrajiny. Může to být také maximum, kam jsou USA ochotny zajít, pokud jde o to, jak vyspělé zbraně Ukrajině poskytnou. Dodávky sofistikovanější vojenské techniky Ukrajině by mohly Rusko vyprovokovat způsobem, kterému by se USA rády vyhnuly, zejména vzhledem k tomu, že ruský prezident Vladimir Putin tento týden pohrozil jadernými zbraněmi. Vrcholní představitelé Ukrajiny však přesto vyzvali USA, aby poskytly pokročilejší systémy, jako jsou protiletadlové střely Patriot. Ty se však Američané Ukrajincům zdráhají dodat.

Střely Stinger jsou velmi přesné a mohou sestřelovat vrtulníky a další letadla. Poměrně přesně funguje v malých výškách – pod 1400 metrů – a jeho účinný dostřel je asi pět kilometrů. Stingery však nejsou účinné proti letadlům letícím v malých výškách a vysokou rychlostí. To znamená nadzvukové bojové stíhačky se můžou těmto střelám vyhnout. Letadla se mohou proti Stingerům bránit například klamnými raketami nebo stroboskopickými světly. Stingery také nejsou tak účinné v nočním boji jako přes den.
Ještě před oznámením USA z minulého týdne se Německo zavázalo poslat na Ukrajinu 500 raket Stinger spolu s novými panzerfausty a sovětskými strelami z armády bývalé NDR. Pobaltské státy dodávají Ukrajině Stingery už od ledna.

Richard Pappen
zdroje: Stripes, Insider

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář