Nový plán recyklace vrací úder kritikům větrných turbín: Vyřazené větrné lopatky se využijí pro systém skladování energie

Datum 05.03.2022

Gravitační systém skladování energie může dát uplatnění vyřazeným lopatkám větrných turbín. Foto: Enel Green Power

Dohoda o partnerství mezi společností Enel Green Power (EGP) a švýcarskou společností Energy Vault, která se zabývá skladováním energie, má za cíl začlenit recyklaci vyřazených lopatek větrných turbín do závaží používaných v jejich inovativním gravitačním systému skladování energie.

Dohoda o partnerství mezi společnostmi Enel Green Power (EGP) a Energy Vault spojila větrnou energii a skladování energie. Energy Vault je švýcarská technologická společnost, která se specializuje na gravitační systémy skladování energie. Cílem tohoto partnerství je propojit technologii gravitačního skladování energie s recyklací již nepotřebných materiálů ve větrných elektrárnách.

Gravitační skladování

V roce 2019 se EGP dozvěděla o Energy Vault. Její řešení pro ukládání energie je inspirováno vodními elektrárnami, které využívají gravitačních sil a pohybu vodních mas k ukládání a uvolňování energie podle potřeby. Místo vody však Energy Vault využívá jako akumulační médium bloky pevného materiálu. Tyto velké bloky, z nichž každý váží přibližně 35 tun, se při přebytku energie zvedají a ukládají tak elektřinu. A když je elektřiny potřeba, bloky se spustí dolů a při klesání využívají gravitační sílu opět k výrobě elektřiny. Celé operace jsou řízeny patentovaným softwarem a počítačovým viděním, které kontrolují rychlost a pohyb bloků.

Výhody tohoto řešení jsou stejné jako u přečerpávacích vodních elektráren. Ale s mnohem nižšími náklady, s větší možností replikace v jakémkoli geografickém kontextu a větší efektivitou. Technologie Energy Vault může dokonce přesáhnout účinnost 80 %. Navíc jsou zde zřejmé výhody ve srovnání s bateriemi. Elektrárna tohoto typu není vystavena degradaci akumulačního média, riziku požáru a má dlouhou životnost 30-35 let. Navíc její případná demontáž nebude představovat zvláštní potíže.

Demonstrační jednotka

Společnost Energy Vault již zprovoznila 5 MW komerční demonstrační jednotku (CDU) technologie gravitačního skladování ve švýcarském kantonu Ticino a zároveň oznámila novou produktovou platformu EVx. Ta má velikost 30patrové budovy a je plně flexibilní z hlediska délky nabíjení a vybíjení. Je ideální pro využití vláken větrných lopatek. Dohoda už byla podepsaná se společností Enel Green Power.

Udržitelné řešení

Otázka demontáže větrných elektráren se stává aktuálnější než kdy jindy. Průměrná životnost větrných turbín se pohybuje kolem 20 let a první generátory byly instalovány na začátku roku 2000. Z tohoto důvodu společnost Enel Green Power již nějakou dobu pracuje na určení strategie pro efektivní opětovné využití všech součástí těchto elektráren. Problém se však týká především lopatek turbín. Ty jsou vyrobeny z kompozitního materiálu vyztuženého skelnými a/nebo uhlíkovými vlákny, které jsou v současné době obtížné recyklovat nebo nějak opětovně použit.

Jedním z možných řešení je “drcení” zastaralých lopatek a jejich opětovné využití ve formě druhotných surovin. Ty by mohly být využity pro výrobu produktů pro jiná odvětví, například stavebnictví nebo výrobu nábytku. Na základě této zkušenosti vznikl inovativní nápad: integrace kompozitního materiálu z bývalých lopatek turbín do bloků, které Energy Vault používá pro gravitační skladování. Použití tohoto materiálu dodává blokům větší stabilitu a robustnost, zvyšuje jejich životnost a dále snižuje náklady.

Richard Pappen
zdroj: Clean Technica

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (5)

  1. To je ale slaboduchý argument.

    Pro závaží se z principu používají látky s co možná nejvyšší hustotou.

    Nadrcené lopatky mají velmi malou hustotu a tudíž “koš”, který by je držel, bude muset být násobně větší než při použití třeba betonu…

  2. Asi nejlepší by bylo olovo. Ale to by se green fanatikům nelíbilo. Čím větší hustota závaží, tím je stavba takovéhoto zásobníku energie menší a tím je menší i zatížení planety Země exhalacemi při stavbě. Jinak by stačilo i železo. Obojí by se při rekonstrukci dalo použít znovu.

  3. Opravdu dosti slabomyslné, protože existují způsoby recyklace lopatek větrných turbín.
    1) po dezintegraci je lze přidat jako příměs do rotačních cementářských pecí, kde se využije jak jejich polymerní – spalitelná část (pryskyřice a uhlíkatá vlákna), tak i nespalitená část (skleněná vlákna) jako příměs vsázky.
    2) lze chemicky oddělit pryskyřici od vláken a využít materiál pro další technologie.https://www.iberdrola.com/press-room/news/detail/energyloop-to-install-its-innovative-blade-recycling-plant-in-spain-with-the-support-of-perseo

  4. Fakt “PECKA”. Pokud 30t závaží zdvihnu do výšky odpovídající 30 patrové budově (cca 100m), spotřeboval jsem kolem 10 kWh energie , takže s deklarovanouúčinností 80% získám zpšt cca 8 kWh. Učivo fyziky na základní škole.
    V článku se píše o uložišti 5 MW -neúplná (zavádějící) informace, MW jsou výkon, ukládá se práce (kWh, MWh, …).
    Kontrolní otázky (stačí matematika základní školy, trojčlenka se za mě učila na prvním stupni):
    1) jak dlouho by 1 taková věž poskytovala výkon 5 MW?
    2) kolik takových věží by bylo potřeba k uložení 5 MWh?

    Pro zajímavost, v akubaterii běžného menšího auta je uloženo cca 0,5 až 0,75 kVh, podle kapacity, stáří a stavu nabití.

    Lidi, myslete a nenechte se opít suchým rohlíkem. Myšlenka je to teoreticky zajímavá, ale praktický význam …

Napsat komentář