Shell se stahuje z ruského ropného a plynárenského trhu. Zisk z nákupu ropy z tankeru Urals odvede do humanitárního fondu

Datum 08.03.2022

Foto: Shell

Společnost Shell dnes ve své tiskové zprávě oznámila svůj záměr se postupně stáhnout ze všech ruských aktivit týkající se ropy, ropných produktů, plynu a zkapalněného zemního plynu (LNG), v souladu s novými vládními pokyny. Zároveň se omluvila za nákup ruské ropy z tankeru Urals a rovněž hodlá peníze z transakce použít na zmírnění humanitární krize na Ukrajině způsobenou ruskou invazí. Jako první okamžitý krok společnost zastaví veškeré spotové nákupy ruské ropy. Rovněž uzavře své čerpací stanice, letecké pohonné hmoty a maziva v Rusku.

“Jsme si velmi dobře vědomi toho, že naše rozhodnutí z minulého týdne zakoupit náklad ruské ropy, která má být zpracována na produkty, jako je benzín a nafta, nebylo správné, přestože jsme při jeho přijímání mysleli především na bezpečnost dodávek, a je nám to líto. Jak jsme již uvedli, zisky z omezeného množství ruské ropy, kterou ještě zpracujeme, odvedeme do zvláštního fondu. V příštích dnech a týdnech budeme spolupracovat s partnery v oblasti pomoci a humanitárními organizacemi, abychom určili, kde budou peníze z tohoto fondu nejlépe využity ke zmírnění strašlivých následků, které má tato válka pro obyvatele Ukrajiny,” řekl generální ředitel společnosti Shell Ben van Beurden.

Zároveň společnost Shell uvedla své záměry:

  • Okamžitě přestaneme nakupovat ruskou ropu na spotovém trhu a nebudeme obnovovat termínované smlouvy.
  • Současně v úzké konzultaci s vládami měníme náš dodavatelský řetězec ropy tak, abychom z něj odstranili ruské dodávky. Uděláme to co nejrychleji, ale vzhledem k fyzické poloze a dostupnosti alternativ to může trvat týdny a povede to ke snížení výkonu některých našich rafinérií.
  • Uzavřeme naše čerpací stanice, letecké pohonné hmoty a maziva v Rusku. Velmi pečlivě zvážíme nejbezpečnější způsob, jak to udělat, ale tento proces začne okamžitě.
  • Zahájíme postupné stahování závislosti na ruských ropných produktech, potrubního plynu a LNG. Jedná se o komplexní výzvu. Změna této části energetického systému bude vyžadovat společné kroky vlád, dodavatelů energie a zákazníků. Přechod na jiné dodávky energie bude trvat mnohem déle.

Na závěr společnost Shell uvedla, že v konečném důsledku je však na vládách, aby rozhodly o neuvěřitelně obtížných kompromisech, které je třeba učinit během války na Ukrajině.

Dnešní oznámení navazuje na rozhodnutí společnosti Shell z minulého týdne, že hodlá ukončit svou účast v projektu plynovodu Nord Stream 2 a opustit svá kapitálová partnerství s Gazpromem a souvisejícími subjekty, včetně 27,5% podílu v zařízení na zkapalněný zemní plyn Sachalin-II, 50% podílu v Salym Petroleum Development a energetickém podniku Gydan.

Milan Matějíček
zdroj: tisková zpráva společnosti Shell

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář