EU představila plán na ukončení závislosti na ruském plynu

Datum 11.03.2022

Foto: Qatar Gas

Evropská unie odebírá zhruba 40 % plynu z Ruska. Podle údajů skupiny Transport & Environment stojí tato závislost Evropu přibližně 118 milionů dolarů denně. Evropská komise proto v úterý odhalila plány na snížení závislosti členských států Evropské unie na ruských zdrojích energie vzhledem k válce na Ukrajině a navrhla snížit dovoz plynu z Ruska o dvě třetiny už v tomto roce. Komise navrhuje najít v nejbližších měsících alternativní dodávky plynu a zvýšit energetickou účinnost, zatímco ve střednědobém až dlouhodobém horizontu chce zdvojnásobit ekologičtější zdroje energie.

Nové návrhy Komise stanoví pro země EU právní povinnost zajistit minimální úroveň skladování plynu. Cílem je, aby zásoby plynu do podzimu dosáhly 90 % kapacity, zatímco v současnosti je to přibližně 30 %. Současně probíhají jednání se stávajícími dodavateli plynu z Norska, Alžírska a Ázerbájdžánu, o zvýšení dodávek. Plán předpokládá ukončení závislosti na všech ruských fosilních palivech “mnohem dříve” než v roce 2030.

V krátkodobém horizontu by měl být plyn získáván z USA a Afriky, zatímco některé země budou možná muset v následujících měsících více využívat uhlí. EU rovněž navrhuje masivní rozšíření obnovitelných zdrojů energie, bioplynu a vodíku.

Zatímco v krátkodobém horizontu mohou emise uhlíku vzrůst, dlouhodobým cílem je rychlejší přechod na udržitelné zdroje. Dalším klíčovým tématem v nadcházejících měsících bude zvýšený dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) od dodavatelů z USA, Kataru a Austrálie.

Kromě diverzifikace dodávek plynu se Komise domnívá, že závislost na Rusku se zmírní také díky novým projektům v oblasti obnovitelných zdrojů energie, které mají být uvedeny do provozu, ale zároveň připouští, že v příštích měsících mohou být zapotřebí i špinavější zdroje energie, jako je uhlí.

V dokumentu Komise se rovněž uvádí, že projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie musí být urychleny, a dále se v něm uvádí, že existuje obrovský potenciál v oblasti domácí střešní solární energie. Až čtvrtina spotřeby elektřiny v evropském bloku by se mohla vyrábět z panelů na domech, farmách a komerčních budovách, uvádí Komise.

Aby se snížila závislost na zemním plynu, ať už pochází z jakéhokoli zdroje, vyzývá Komise také k velkému rozšíření bioplynu, který se vyrábí ze zemědělského a potravinářského odpadu. Díky dodatečným investicím do obnovitelných zdrojů energie by se mohl výrazně zvýšit i objem zeleného vodíku, který lze vyrábět z větrné a solární energie. Komise nyní vyzývá ke čtyřnásobnému zvýšení využití vodíku do roku 2030.

Milan Matějíček
zdroj: BBC

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (9)

  1. Syn plyn H2+CO lze vyrábět z CO2 kouřových plynů uhelné elektrárny, tak ji očistit a zbavit povinosti emisních povolenek + vysoce přehřáté páry, kterou lze získat z malého modulárního vysikoteplotního plynem chlazeného jaderného reaktoru HTGR.
    Takto získáte synplyn, elektrickou energii z páry 750 st. C a teplo pro vytápění.
    Zavedením Synplynu na katalyzátor ostrou páru 450 sr.C (další elektrárna, která nekouří) a zemní plyn CH4, který lze užít pro paroplynovou elejtrárnu – což je považováni za čistý zdroj.
    Toro moderní řešení jsem včetně bilančích grafů před 60 ti roky nabídl tehdejšímu poslanci M. Zemanovi, ten mi odpověděl, že se jená o zajímavé řešení, ale má to chybu že je na sedmi stránkách a pokud bych na straně č.2 napsal, že kdo to v poslanecké sněmovně dočte až sem, že má u mne soudek vína, tak to víno budu muset vypír sám. Loni jsem vše poslal Babišovi, letost Fialovi, na Ministerstvo průmyslu a obchotu, na Ministerstvo životního prostředí a na ČEZ. Výsledek mlčení.!

    1. Pane inženýre, měl jste to poslat MUDr Cimickému. To je psychiatr a snad by vám pomohl. Jinak poslanec M.Zeman před 60 ti roky zasedal leda tak ve školní lavici na ZŠ.
      Přeji vám stálé zdraví. Pavel

    1. Za Ruský plyn a ropu není adekvátní a levnější náhrada, Katar nemá kapacity a USA upřednostňují Čínu a navíc Evropský systém není na plyn z USA připraven,trvalo by předělat Evropu minimálně 5let na USA plyn,je to neefektivní příliš drahéa zase závislost na zločincích z USA!

  2. 1. Globalizační éra končí, stále více se budou státy orientovat na vlastní zájmy – co je vám platné,že čipy vyrobené v Malajsii vychází levněji ,když vám je jednoho dne nepošlou a odstavíte celou automobilku !
    2. Vznikají pouze dva světové politicko-ekonomické bloky : Čína + Rusko a USA + Evropa. Nevím jak vy,ale já bych do toho asijského nechtěl patřit… když Evropa sníží své odběry ropy a plynu z Ruska ( což udělá…) ,mohou Rusáci nabídnout tyto paliva Číně , jenže ta nikdy nepřipustí, aby se stala závislou na Rusku a jeho zdrojích !! Takže něco koupí , ovšem když máte jen jednoho potenciálního zákazníka ( a v takové pozici se ocitne Rusko …) tak se špatně vyjednává o cenách ,že… jen pro ilustraci : Čína již nyní odebírá ruský plyn ,ale její celoroční odběr byl jen o něco vyšší než je roční spotřeba ČR …

Napsat komentář