Elon Musk: Nerad to říkám, ale musíme okamžitě zvýšit těžbu ropy a plynu

Datum 13.03.2022

Foto: Joe Green, Flickr

Elon Musk nedávno zdůraznil potřebu větší těžby ropy a zemního plynu a vyzval Evropu, aby se pro své energetické potřeby zaměřila na jadernou energii. Nečekané tweety šéfa společnosti Tesla se objevily v době, kdy také v USA vzrostly ceny benzínu a v souvislosti s poněkud eufemisticky označovanou „speciální vojenskou operaci” na Ukrajině došlo k obsazení ukrajinské jaderné elektrárny.

“Nerad to říkám, ale musíme okamžitě zvýšit těžbu ropy a plynu,” napsal Musk minulý pátek na Twitteru. “Mimořádná doba si žádá mimořádná opatření.”

Poznamenal, že by to také mohlo poškodit prodej elektromobilů, jako je Tesla, ale uznal, že udržitelná výroba energie nemůže okamžitě nahradit ztracený vývoz ruské ropy a plynu. Rusko patří k největším světovým producentům ropy a zemního plynu, zajišťuje 10 % celosvětových dodávek a zhruba 40 % dodávek pro Evropskou unii. Válka zvýšila napětí mezi Ruskem a mnoha zeměmi, včetně těch, které od Ruska nakupují dodávky energie.

V úterý americký prezident Joe Biden zakázal dovoz ropy a plynu z Ruska do USA a uvedl, že evropští spojenci pracují na strategiích, jak snížit svou závislost na ruských energiích. Evropská komise v úterý nastínila svůj plán, jak zajistit nezávislost regionu na ruských fosilních palivech “mnohem dříve” než v roce 2030.

Minulou neděli Musk obrátil pozornost k jaderné energii poté, co Rusko zabavilo ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu, největší v Evropě.

“Doufejme, že je nyní zcela zřejmé, že Evropa by měla znovu spustit nečinné jaderné elektrárny a zvýšit výkon těch stávajících,” napsal na Twitteru. “Je to kritické pro národní a mezinárodní bezpečnost.”

Mnoho zemí se postupně vzdalo jaderné energie po haváriích, jako bylo částečné roztavení reaktoru na pensylvánském ostrově Three Mile Island v roce 1979, havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986 a havárie v japonské Fukušimě v roce 2011. K havárii v Černobylu došlo v době, kdy byla Ukrajina součástí Sovětského svazu; místo bývalé elektrárny je v současnosti okupováno ruskými vojsky.

Německo patří mezi evropské země, které se odvracejí od jaderné energie. V roce 2011 oznámila tehdejší kancléřka Angela Merkelová přechod na novou energetiku, v jehož rámci se postupně upustí od jaderné energie a uhlí ve prospěch obnovitelných zdrojů. Mezitím se však Německo stalo více závislé na dodávkách zemního plynu a uhlí z Ruska, poznamenala agentura Bloomberg. Po invazi na Ukrajinu však Německo překvapilo Rusko tím, že zastavilo schvalování plynovodu Nord Stream 2, který vede z Ruska přímo do Německa.

Milan Matějíček
zdroj: Clean Technica, Bloomberg

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář