Dezinfekce pomocí UV-C záření

Datum 16.03.2022

Principiální znázornění funkce UV-C panelu LEDVANCE.

Epidemie Covid-19 se zdá být na ústupu, nicméně řada změn, které s sebou přinesla, s námi zůstane. Jednou z nich může být rozmach dezinfekce pomocí UV-C záření. Dá se použít na dezinfekci vody, vzduchu i povrchů. 

UV-C záření má vlnovou délku mezi 100 a 280 nm. Záření je bohaté na energii, a proto je schopné zabíjet bakterie a viry. Nejsilnější efekt proti těmto patogenům má při vlnové délce 265 nm, kdy významně naruší DNA těchto mikroorganismů, které vede k jejich eliminaci. Více o dezinfekci UV-C zářením tady.

V porovnání s jinými metodami dezinfekce je UV-C dezinfekce efektivní a šetrná k životnímu prostředí. Nevyžaduje chemikálie a toxické prostředky, patogeny si na ni nedokážou „zvyknout“, je rychlá, nezanechává žádné rezidua či blednutí povrchů (myšleno při dezinfekci vzduchu v uzavřeném zařízení, o kterém bude dále řeč) a nevzniká ozón. Již řadu let se tak využívá ve zdravotnictví a potravinářství. S příchodem epidemie našla vhodné uplatnění i v dalších odvětvích.

UV-C dezinfekce se tradičně používá ve zdravotnictví. I tady však našla další rozšíření a uplatnění.

Znovu připomeňme zdravotnictví. UV-C záření je schopné zničit SAR-CoV-2 a tak se dá s výhodou použít například k dekontaminaci zdravotnického vybavení v nemocnicích a významně tak snížit přenos infekce. Velké riziko přenosu infekce je v letadle – zde se také UV-C dezinfekce dá rovněž použít. V kancelářích a sdílených pracovních prostorách se UV-C dezinfekce vzduchu spolu s dezinfekcí povrchů využívá jako prevence šíření koronaviru skrze klimatizaci a otevřené prostředí. Ve veřejných a komerčních prostorách se zářením dají dezinfikovat madla eskalátorů, nákupní vozíky a další místa, která jsou v častém kontaktu se spoustou lidí.

Velmi rizikové prostředí na přenos infekce může být paluba letadla.

Na druhou stranu UV-C záření není určené na přímé ozařování lidí či živých organismů, může způsobit poranění kůže nebo očí, proto je potřeba dodržovat určité bezpečností předpisy.  

UV-C panel LEDVANCE

UV-C panel je panel velikosti standardních osvětlovacích panelů tak, aby se dal jednoduše 1:1 vyměnit. Je dostupný ve dvou verzích – buď čistě jako dezinfekce vzduchu nebo jako kombinovaný s funkcí svítidla. Obsahuje tichý a výkonný ventilátor, který „prožene“ vzduch skrze dezinfekční komoru za 0,13 s, dvě UV-C 25W T8 zářivky a vysoce leštěnou hliníkovou vnitřní komoru, ve které se vzduch dezinfikuje. Konstrukce dezinfekční komory je udělaná tak, aby byla bezpečná, a nedocházelo tak k přímému ozařování okolního prostředí panelu. Chytrá řídicí jednotka dokáže diagnostikovat i signalizovat špatnou funkci lamp i ventilátoru a zjednodušuje tak údržbu. Jeden panel je schopný svou funkcí pokrýt plochu přibližně 25 m2 při výšce stropu zhruba 2,5 m.

Panel kombinovaný se svítidlem

V kombinovaném provedení má LED svítidlo výkon 30 W, životnost 50 000 hodin, životnost UV-C je 10 800 hodin provozu. Svítidlo má nízkou míru oslnění, UGR < 19, světelný tok 3300 lm a teplotu chromatičnosti 4000 K. K oběma verzím jsou dostupné montážní rámečky pro přisazenou montáž jinak se zapouštějí do podhledů.

Panel pouze s dezinfekční funkcí

Více informací na www.ledvance.cz, EANy výrobků jsou 4058075634411 a 4058075634428.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář