Ukrajina je připojena na evropskou elektrickou síť 

Datum 17.03.2022

Foto: ČEPS

Ukrajina přerušila své energetické spojení s Ruskem a Běloruskem 24. února, v první den války. Od té doby se jí daří udržovat stabilní rozvodnou síť, i když ruská vojska ostřelovala a obsadila Záporožskou jadernou elektrárnu a převzala kontrolu nad zaniklou černobylskou elektrárnou.

Podle tiskové zprávy ČEPS, včera provozovatelé přenosových soustav kontinentální Evropy úspěšně zahájili zkušební synchronizaci přenosových soustav Ukrajiny a Moldavska. Stalo se tak na základě naléhavé žádosti tamních provozovatelů přenosových sítí, společností Ukrenergo a Moldelectrica, o nouzovou synchronizaci v souvislosti se situací na Ukrajině. 

O synchronizaci Ukrajiny a Moldavska s kontinentální Evropou se jednalo od roku 2017. Realizovala se řada nezbytných kroků, včetně úspěšného odzkoušení ostrovního provozu. Dokončení synchronizace se původně plánovalo pro rok 2023, proces se však výrazně urychlil na základě žádosti o nouzovou synchronizaci Ukrajiny a Moldavska ze 27. a 28. února 2022.

Zkušební synchronizace byla provedena po důkladné analýze asociace ENTSO-E, která potvrdila technickou proveditelnost propojení. Posuzovány přitom byly parametry z oblasti bezpečnosti provozu, informačních technologií včetně kybernetické bezpečnosti či legislativní a regulační aspekty. Přijata byla také řada opatření k zajištění bezpečnosti a spolehlivého provozu propojených evropských soustav. 

„Je skvělé, že se podařilo sítě synchronizovat tak rychle. Především v případě Ukrajiny jsme si v době ruské agrese byli všichni vědomi, jak zranitelná kvůli ostrovnímu provozu byla. Také proto jsem synchronizaci sítí podpořil na mimořádné radě ministrů zemí EU pro energetiku na konci února,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Jedná se o významný milník pro provozovatele přenosových soustav v kontinentální Evropě i společnosti Ukrenergo a Moldelectrica, kterým se daří provozovat své energetické systémy v mimořádně obtížných podmínkách,“ uvedl Zbyněk Boldiš, viceprezident asociace ENTSO-E a ředitel sekce Zahraniční spolupráce společnosti ČEPS.

Hana Klímová

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář