Norsko sníží závislost Evropy na ruském plynu

Datum 18.03.2022

Těžební plošina Oseberg v Severním moři. Foto: Ole Jørgen Bratland / Equinor ASA

Norská vláda ve středu schválila několik nových povolení k těžbě plynu. Týká se to povolení pro podmořská ložiska zemního plynu Oseberg, Troll a Heidrun. Tím pomůže Evropě snižovat závislost na ruském plynu.

“Schválená povolení významně nezvýší celkovou denní těžbu plynu v Norsku, ale pomohou udržet současné vysoké objemy vývozu norského plynu,” uvedlo norské ministerstvo energetiky ve svém prohlášení.

Až čtvrtina zemního plynu v EU a Velké Británii totiž pochází právě z Norska, odkud je dopravován sítí podmořských plynovodů. Takovým způsobem vyváží Norsko přibližně 95 % plynu. Své terminály mají ve Velké Británii, Německu, Francii a Belgii. Letos bude ještě dokončeno nové potrubí do Polska. Rusko dodává kolem 40 % zemního plynu do Evropy. Po invazi Moskvy na Ukrajinu se Evropská unie snaží tuto závislost na ruském plynu snižovat.

Dodatečná kapacita v Norsku ve výši 1,4 miliardy metrů krychlových by mohla pokrýt poptávku 1,4 milionu evropských domácností po dobu jednoho roku.

Norská energetická společnost Equinor uvádí, že těžební pole zemního plynu Oseberg by mohlo do 30. září (poté je plánována údržba) zvýšit vývoz o přibližně 1 miliardu metrů krychlových. V případě Heidrunu by se vývoz mohl letos zvýšit o 400 milionů metrů krychlových. Podle společnosti Equinor by dodatečná kapacita mohla pokrýt poptávku téměř 1,4 milionu evropských domácností po dobu jednoho roku. Vzhledem k celkovému počtu obyvatel v EU to sice není zase tak velké číslo, ale je to jeden z 10 bodů Mezinárodní energetické agentury ke snížení závislosti na ruských dodávkách energií. Bohužel výrazně omezit letošní těžbu – a to až o 40 % – se rozhodlo Nizozemsko. V pondělí o tom informovala nizozemská vláda.

Navzdory invazi na Ukrajinu bude Rusko nadále dodávat plyn do Evropy. Podle ruské tiskové agentury TASS Gazprom nedávno informoval o zvýšené poptávce po zemním plynu a upozornil na chladné zimní počasí v Evropě. Společnost potvrdila, že má objednávky na větší dodávky plynu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku a že všechny kontrakty budou splněny. Ruská ekonomika je vysoce závislá na příjmech z dodávek energie.

Milan Matějíček
zdroj: tisková zpráva společnosti Equinor

Napsat komentář