Pomoc od DPI po Lumiusu: Ostrava se domluvila s ČEZ ESCO

Datum 19.03.2022

Foto: Lumius

Současné turbulence na energetickém trhu se dotýkají také měst a obcí, které hledají nové dodavatele elektřiny a plynu. Tuto situaci musela řešit také Ostrava, třetí největší město v republice. Na dodávkách energií pro téměř 600 odběrných míst se město domluvilo s energetickou společností ČEZ ESCO. Do konce roku 2023 dodá Ostravanům 86 tisíc MWh elektřiny – konkrétně do odběrných míst města na hladině vysokého napětí a odběrných míst společnosti Ostravské komunikace, která provozuje veřejné osvětlení; zbylá část odběrných míst nebyla v režimu DPI. ČEZ ESCO v poslední době získalo velký počet nových klientů. Jen za poslední čtvrtletí loňského roku energetická firma zajistila dodávky energií téměř 1 900 zákazníkům z řad firem, měst a obcí, a potvrdila tak svou pozici důvěryhodného a stabilního partnera v dodávkách energií.  

Vyhnout se riziku strmě rostoucích cen a nejistým dodávkám energií pro své obyvatele – takový byl cíl ostravské radnice při hledání nového partnera v dodávkách energií. Stalo se tak poté, co dodávky ukončil předchozí dodavatel Lumius, a město se tak dostalo do režimu dodavatele poslední instance (DPI). 

Novým dodavatelem pro moravskoslezskou metropoli se na téměř dva roky stane vítěz výběrového řízení, energetická společnost ČEZ ESCO, která v období od 1. 5. 2022 do konce roku 2023 dodá elektřinu v objemu 86 228 MWh.

Vítám, že se nám v této mimořádně nepříznivé době podařilo vysoutěžit spolehlivého dodavatele, který umožní městu a městským společnostem opustit nejistý režim DPI. Získaná cena, která vzešla z aukce, je samozřejmě významně vyšší, než jsme platili za elektřinu dříve, v kontextu aktuální situace je však dobrá. Preferujeme tímto jistotu dodávek a stabilitu cenových podmínek od jednoho z nejsilnějších dodavatelů na trhu. Pro nás to současně znamená nezbytnost rozšířit a urychlit naše vlastní projekty na snížení spotřeby energií,“ uvedl Tomáš Macura, primátor města. 

„Je naší povinností postarat se o dodávky energií pro města a jejich občany, které nechali jejich dosavadní dodavatelé na holičkách. V případě obcí, měst a krajů cítíme zejména v tomto období otázku bezpečného a spolehlivého zajištění energií jako tu nejdůležitější,” uvádí Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

Za poslední čtvrtletí roku 2021 k ČEZ ESCO přišlo 1244 nových zákazníků s více než 11 tisíci odběrnými místy, kteří zasmluvnili 1 380 GWh elektřiny, a 633 zákazníků s více než 1 600 odběrnými místy, kteří zasmluvnili 669 GWh plynu. Novými odběrateli elektřiny jsou například výrobce nápojů Kofola, strojírenský holding Wikov, výrobce autodílů BRANO. Zákazníky ČEZ ESCO se také staly Středočeský kraj a dále města Most, Opava a nově také Ostrava.

Vladislav Sobol

Napsat komentář