USA bude od května uvolňovat jeden milion barelů ropy denně ze svých rezerv. Chce tím snížit cenu

Datum 01.04.2022

Foto: Hannu Jylha-Ollila, Flickr

Vzhledem k tomu, že ruská invaze na Ukrajinu způsobila prudký nárůst cen ropy, americký prezident Biden včera ohlásil dosud největší uvolňování ropy z nouzových zásob USA a vyzval ropné společnosti, aby více těžily a snížily tak ceny benzínu a nafty, které během války Ruska s Ukrajinou prudce vzrostly.

Prezident Biden nařídil uvolnit jeden milion barelů ropy denně ze strategických ropných rezerv Spojených států. Takové množství by mohlo výrazně snížit cenu této komodity. Této “munice” mají Spojené státy velké množství. Jejich ropné rezervy jsou ve výši 720 milionů barelů. USA a další země zakázaly dovoz ruské ropy a plynu v souvislosti s probíhající invazí této země na Ukrajinu, zatímco evropské země se zavázaly, že se zbaví dodávek energie z Moskvy.

Biden nařídil od května uvolnit až milion barelů ropy denně ze strategických ropných rezerv Spojených států, a to až po dobu 6 měsíců.

Toto oznámení je součástí rozsáhlého Bidenova úsilí o řešení prudce rostoucí inflace, i když ta je v USA výrazně menší než v České republice. Už od května budou Spojené státy uvolňovat ze strategických ropných rezerv (SPR) 1 milion barelů ropy denně a to po dobu šesti měsíců, což ještě převýší výpadek ruských dodávek ropy do USA. Celkově tak za půl roku Amerika ze svých rezerv uvolní 180 milionů barelů ropy. To mimochodem odpovídá celosvětové poptávce za dva dny.

Bidenova administrativa žádá také ostatní země produkující ropu, aby zvýšily těžbu, ale sdružení OPEC+ se prozatím drží dohodnutých těžebních limitů. Proto nejvíce tlačí na domácí producenty ropy k výraznému zvýšení těžby.

Prezident Biden se rovněž odvolal na zákon o obranné výrobě – Defense Production Act, aby podpořil výrobu a zpracování nerostných surovin a materiálů používaných pro velkokapacitní baterie používané v elektromobilech – například lithia, niklu, kobaltu, grafitu a manganu. Odklon od fosilních paliv tak chce vzhledem k neočekávané situaci ještě urychlit. Vyzval také Kongres, aby schválil jeho klimatický plán, aby se země nakonec mohla postupně zbavovat fosilních paliv rychlejším tempem.

Milan Matějíček
zdroj: Reuters, Energy.gov

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář