Létající záchranáři by mohli zamířit k větrným farmám na moři

Datum 03.04.2022

Foto: Stuart Bolton

Větrné elektrárny na moři budou možná brzy obsluhovat záchranáři v leteckých kombinézách. Developerská společnost Orsted spolupracuje s leteckou záchrannou službou Great North Air Ambulance Service a společností Gravity Industries, aby na pevnině vyzkoušela životaschopnost letecké záchranné služby.

Foto: Orsted.

V rámci spolupráce budou zkušení záchranáři vyškoleni, jak používat tento oblek k přístupu ke skutečným pacientům. První zkušební lety již byly dokončeny, přičemž cílem je získat do léta operační dovednosti – což umožní posoudit skutečný potenciál využití pro základny větrných farem v anglickém Grimsby a Barrow.

Mohl by se také používat k přesunu mezi pobřežními strukturami, přičemž obleky by se mohly stát stejně obvyklými jako osobní ochranné prostředky na operačních plavidlech. Gravity Industries je první organizací svého druhu, která navrhuje, vyrábí a provozuje první patentovaný proudový oblek na světě a je průkopníkem nové éry lidského létání.

Richard Browning, zakladatel a hlavní testovací pilot společnosti Gravity Industries, řekl: “K vytvoření obleku nás vedla touha vytvořit něco zdánlivě nemožného, a když nyní vidíme, že se oblek používá v oblastech mobility speciálních jednotek k pátrání a záchrany, je to velmi vzrušující. Baví nás pracovat v novém odvětví a pomáhat pracovníkům v první linii v oblasti čisté energie. Proudový oblek produkuje až 144 kg tahu; poměr tahu k hmotnosti je dokonce větší než u všech známých proudových stíhaček, o kterých víme.”

Neustálé zlepšování proudových obleků přináší větší manévrovatelnost a rychlejší nasazení, přičemž již byla zjištěna a prokázána obrovská úspora času oproti běžným metodám přístupu pěšky nebo pomocí vrtulníku.

Milan Matějíček
zdroj: Business Live

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář