Nový fešácký vrtulník od společností Sikorsky a Boeing absolvoval svůj dosud nejdelší let

Datum 03.04.2022

Vrtulník Lockheed Martin Sikorsky-Boeing SB>1 DEFIANT® přeletěl vzdálenost 1300 kilometrů z West Palm Beach na Floridě do Nashvillu. Foto: Lockheed Martin Sikorsky-Boeing

Minulý týden uskutečnil experimentální vrtulník společností Sikorsky a Boeing svůj dosud nejdelší let. Letěl z West Palm Beach na Floridě do Nashvillu v Tennessee, což je vzdálenost přibližně 1300 kilometrů. Obě společnosti, které stojí za futuristickým vrtulníkem na tiskové konferenci oznámily let z 21. března a uvedly, že to bylo poprvé, co tento vrtulník vycestoval z Floridy, kde probíhaly všechny jeho předchozí testy.

Dotyčný vrtulník se jmenuje Defiant a nejvýraznějším rozdílem mezi ním a běžným vrtulníkem je skutečnost, že má nahoře dva velké rotory. Jeden rotor se otáčí jedním směrem a druhý opačným – otáčejí se tedy proti sobě. V zadní části vrtulníku je pak vrtule, která může pomoci letounu zrychlit nebo naopak podle potřeb i zpomalit. Poprvé vzlétl před třemi lety, v březnu 2019.

Zdroj: Defense News

Obě společnosti Sikorsky a Boeing, které za jeho vývojem stojí doufají, že si armáda tento létající stroj vybere jako svůj příští vrtulník typu Black-Hawk, protože je kandidátem v programu nazvaném FLARA, což je zkratka pro Future Long-Range Assault Aircraft (budoucí útočné letadlo s dlouhým doletem). Konkurencí Defiantu je společnost Bell, jehož vrtulník nese název V-280 Valor. Americká armáda se pravděpodobně letos rozhodne, který z těchto skvělých výrobků bude pro ni výhodnější.

Ve vydané tiskové zprávě společnosti Lockeed Martin, která firmu Sikroski od roku 2015 vlastní, se píše, že společnosti Sikorsky a Boeing společně vyrobily 90 procent současných vojenských rotorových letadel americké armády a nalétaly více než 15 milionů hodin. V portfoliu společnosti jsou známé vrtulníky jako např: Black Hawk, Chinook a Apache.

Do portofolia Lockheed Martinu patří kromě značky Sikorsky také Loral, zabývající se vojenskou elektronikou a Martin Marietta, která se zabývá vesmírnými technologiemi a vývojem raket jak pro civilní tak pro vojenské účely. Obě firmy koupil Lockeed Martin už v polovině devadesátých let minulého století.

Milan Matějíček
zdroj: tisková zpráva společnosti Lockheed Martin

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář