Kde se právě nachází Perseverance?

Datum 09.04.2022

Vozítko NASA Mars Perseverance pořídilo tento snímek pomocí levé kamery Mastcam-Z. Mastcam-Z je dvojice kamer umístěných vysoko na stožáru roveru. Tento snímek byl pořízen 17. února 2022 (Sol 354). Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU

Už je tomu více než rok, kdy rover Perseverance úspěšně přistálo v kráteru Jezero, o kterém se vědci domnívají, že tato oblast byla kdysi zaplavena vodou a nacházela se zde dávná říční delta. Na procesu výběru místa přistání se podíleli členové týmu mise a vědci z celého světa, kteří pečlivě prozkoumali více než 60 kandidátských míst na Rudé planetě. Po vyčerpávajícím pětiletém studiu potenciálních lokalit, z nichž každá měla své jedinečné vlastnosti a důvody k přistání, se Jezero dostalo na první místo.

Kráter Jezero vypráví příběh o tom, že na Marsu se v minulosti vyskytovala voda. Před více než 3,5 miliardami let se přes stěnu kráteru rozlily říční kanály a vytvořily jezero. Vědci mají důkazy, že voda do jezera v kráteru zanesla jílové minerály z okolí kkde se pak mohl vyvinout mikrobiální život. Samotný kráter Jezero je široký 45 km a nachází se na západním okraji ploché planiny zvané Isidis Planitia, která leží severně od marťanského rovníku. Místo přistání je vzdáleno asi 3 700 kilometrů od místa přistání sondy Curiosity v kráteru Gale.

Na stránkách NASA je vidět přesný pohyb roveru Perseverance v kráteru Jezero a také který sol (den na Marsu) byl v daném místě. Mapa také ukazuje polohu marsovského vrtulníku.

Richard Pappen
zdroj: NASA

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář