Lithium za rok stouplo pětinásobně. Musk jej chce začít těžit, aby snížil cenu

Datum 10.04.2022

Foto: Steve Jurvetson, Flickr

Společnost Tesla už vloni požádala o nový patent na efektivnější proces získávání lithia. Podle automobilky by mohla snížit náklady o více než 30 %, jak se Elon Musk zmínil na loňském Battery Day. V pátek na svém Twitteru uvedl, že Tesla se možná pustí přímo do těžby a rafinace lithia, protože cena tohoto kovu, který je klíčovou složkou při výrobě baterií, je už příliš vysoká. Další významný hráč v lithiovém byznysu by její cenu mohl výrazně snížit.

Šéf technologických společností Tesla a SpaceX reagoval na tweet ukazující průměrnou cenu lithia za tunu v posledních dvou desetiletích, který ukázal masivní nárůst cen od roku 2021. Podle společnosti Benchmark Mineral Intelligence se cena tohoto kovu za poslední rok zvýšila o více než 480 %.

“Cena lithia se vyšplhala na šílenou úroveň! Tesla se možná bude muset pustit do těžby a rafinace přímo ve velkém měřítku. napsal Musk na Twitteru. “Samotného prvku není nedostatek, protože lithium je téměř všude na Zemi, ale tempo těžby a rafinace je pomalé.”

Byly vyvinuty sodíkové baterie, které nabízejí desetinásobné zvýšení kapacity, a další baterie, které by mohly urychlit poptávku po větším množství solární energie. Zatím však nic nedokázalo nahradit lithium-iontové baterie a brzy asi ani nenahradí.

Podle portálu Mining.com se například Čína obává o ceny lithia natolik, že svolala řadu účastníků trhu na dvoudenní jednání zaměřená na zastavení závratného růstu cen. Růst cen lithia přichází v době, kdy se v Číně silně rozvíjí průmysl na výrobu elektromobilů. Podle odhadu agentury Bloomberg se v roce 2022 celosvětově prodá více než 10 milionů elektromobilů, z toho přibližně 6 milionů v Číně. Průmysl říše středu tak na vysoké ceny lithia doplácí v současné době nejvíce.

Podle U.S. Geological Survey se ložiska lithia skutečně nacházejí po celých Spojených státech. Lithium je klíčové v bateriích pro elektromobily, protože je to nejlehčí kov a zároveň nejméně hustý pevný prvek. Baterie vyrobené z lithia tak mají vysoký poměr výkonu k hmotnosti, což je v automobilovém průmyslů důležité.

Není to poprvé, co Musk uvažuje o tom, že by Tesla těžila vlastní lithium. V roce 2020 časopis Fortune napsal, že Tesla získala vlastní práva na těžbu lithia v Nevadě poté, co nevyšla dohoda o koupi společnosti Cypress Development Corp. zabývající se těžbou lithia.

Richard Pappen
zdroj: Mining.com, Bloomberg

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář